dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Pixies: Bossanova
Bossanova (CD) Pixies
1990
4AD/Elektra
10/10

90-talets bästa platta

Lyssna

Sök efter skivan

När jag, förra senhösten, knåpade ihop en 25-bästalista till Bengans över det då snart gångna decenniumets bästa album, var det ett helsicke att få ordning på platserna 2-25. Ettan, däremot, var nästan pinsamt enkel att plita dit. Få album har ju tagit mig med sådan storm som ”Bossanova” gjorde och fortfarande gör. De album jag hade hört med dom innan (”Come on pilgrim” och ”Surfer rosa”) avfärdade jag som näst intill olyssningsbara, något jag för övrigt tycker än i dag.

Förutsättningarna var således inte direkt de allra bästa för Pixies att fånga mitt intresse. Det konstiga var däremot att jag lyckats med konststycket att helt missa mästerverket som släpptes bara ett år tidigare, jag talar förstås om makalösa ”Doolittle”. Pixies tredje album.

Nåväl, trots min idag så obegripliga nonchalans inför Pixies storhet så vaknade jag i alla fall rejält till slut. Pixies ersatte plötsligt The Cure som husgudar och det var väl bara alltför typiskt att när jag bjöd hem min blivande (och nuvarande) fru så lät jag ”Doolittle” snurra på alldeles för hög volym – i förgrunden snarare än bakgrunden. Ungefär samtidigt som jag till slut kom på att musiken faktiskt inte passade särskilt bra till maten, eller var särledes ”romantisk”, utbrast hon: – Vilken bra musik! Vad är detta för band? – Bingo! Tänkte jag… Att sedan bröllopsklockorna ringde några år senare framstår ju inte direkt som någon större sensation, sett i just det ”rockhistoriska” ljuset.

Nu var det ju varken min livsromans eller ”Doolittle” jag tänkt avhandla här. Nej, nittiotalets bästa album heter förstås ”Bossanova” och är ett av rockhistoriens allra största verk, alla kategorier. Alltifrån den rasande, instrumentala tvåminutersöppningen i ”Cecilia Ann” till fjortondespårets småsömniga ”Havalina” andas stor konst. Inte bara de lätt surrealistiska texterna förvirrar och fascinerar, musiken balanserar likaså på gränsen mellan fantasi och verklighet, mellan rå punk och trallvänlig pop. Inget annat band har som Pixies lyckats blanda hårt och mjukt med sådan intelligent finess, sedan får Jesus and the Mary Chain m fl. säga vad dom vill. Avig punkpop med intellektuell spänst, skulle man kanske kunna kalla Pixies unika musik.

Så influerade man också ett oräkneligt antal olika band och ex. Nirvana har glatt ”erkänt” att Pixies var deras stora förebilder i början av karriären. Bostonrockarna Pixies bestod av: Charles Michael Kittridge Thompson IV (då kallad Black Francis, numera Frank Black), Joey Santiago, Kim Deal och David Lovering. Man släppte fem album (varav debuten egentligen var ett minialbum) mellan åren 1987-91 och sedan dess har Frank Black rönt en del uppmärksamhet som soloartist, samtidigt som undersköna Kim Deal solat sig i independent-strålkastarnas ljus som frontfigur i Breeders.

Allra bäst på ”Bossanova”? ”All over the world” svarar jag, och vetskapen om att den finns i en ännu vassare version, på en svåråtkomlig CD-singel, gör mig matt än idag…

Stefan Fridefors, Spårvagnförare

Publicerad: 2000-11-04 00:00 / Uppdaterad: 2000-11-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #690

17 kommentarer

Äntligen recenseras världens bästa band! Lite konstigt kanske att det var just ”Bossanova” efter som många anser att det är Pixies svagaste verk. Den är emellertid precis lika underbar som alla deras skivor(Surfer Rosa & Come On Pilgrim inkluderade). ”All over the world” är mycket riktigt det starkaste spåret, men någon CD-singel har jag aldrig hört om…? 10/10 kändes i vilket fall helt rätt!

Kristian Oregistrerad 2000-11-07 21:03
 

Jag lägger min röst på ”Doolittle”, som jag tycker är den mest kompletta och varierade platta de hann med att göra. Låtar som ”Monkey Gone To Heaven”, ”I bleed”, ”Debaser” och ”Here Comes Your Man” är så bra som Pixies någonsin var. Med all respekt, ”Bossanova” är för mig bara ett försök att upprepa ”Doolittle” utan att riktigt lyckas.

Solman Oregistrerad 2000-11-10 01:00
 

”Doolittle” är Pixies klart bästa skiva, men va fan; ”Bossanova” är bra den också. Pixies surf album, vilket bevisas inte minst i låten ”Ana”, där första bokstaven i varje textrad bildar ordet SURFER. Coolt alltså! Jag kan däremot inte hålla med om att ”Bossanova” skulle vara 90-talets bästa skiva – det priset tillfaller en R.E.M. skiva – eller hur man kan kalla ”Surfer Rosa” för olyssningsbar. Den rockar ju fett!! Dessutom tycker jag nog att betyget är satt en, eller två pinnar för högt…

Jimmy Oregistrerad 2000-11-10 02:13
 

Pixies???
Är det bärbart ljud endast eller tål en vanlig anläggning musiken?

Sladd Oregistrerad 2000-11-10 19:33
 

Nej, visst är Surfer Rosa den bästa pixies skivan men allt av Pixies är värt högsta betyg.
Men någon ”all over the world” singel har aldrig hört talas om…någon som har?

[Anonym] Oregistrerad 2000-11-11 17:24
 

Doolittle är ju bara BÄST!

anna Oregistrerad 2000-11-28 15:11
 

Jag har inte fattat Pixies förrän nu, tio år efter splittringen. De är så jävla underbara. Jag tycker att The Happening förtjänar att nämnas när man snackar om bästa låten från Bossanova. Jag gillar låtar där man kan sjunga med i långa vackra falsettkörer… F.ö. har jag druckit av Frank Blacks eget

mineralvatten. Stort

Joel Oregistrerad 2001-05-06 18:47
 

jag skulle nog ge varend Pixiesplatta en 10:a, men håller med Kristian ovan att Bossanova känns ganska svag. På senare år har faktiskt den sista plattan Tromp Le Monde vuxit till något av en favorit… (först gillade jag den inte alls). Jag säger bara: SUBBACULTCHA!

alias Oregistrerad 2002-05-06 21:37
 

Jag upptäcker ständigt nya bra låtar med pixies! levitate me är en favorit låt. Bossanova är faktiskt väldigt bra och jag kan inte fatta att det blivit ”sågat” i olika recensioner därför tyckte jag det var kul att snubbla över den här. He he! en spårvagns chafför som gillar pixies! det är grejer det ;) vilken sträcka kör du?

ola Oregistrerad 2002-05-28 22:37
 

Bossanova är bäst och La La Love You är det sämsta Pixies någonsin gjorde. Efter Bossanova kommer Surfer Rosa, särksilt River Euphrates.

Anton Oregistrerad 2002-06-25 17:27
 

Kan heller inte fatta varför Bossanova anses som svag. Ibland tycker jag att det är Pixies bästa. Framför allt blir jag aldrig trött på den som jag faktiskt kan bli ibland på deras övriga plattor. För mig så är det helheten, ingen speciell låt, som gör Bossanova underbar. Pixies bästa låtar (bla River Euphrates :-) ) finns utspridda på de övriga albumen.

Tjåge Oregistrerad 2002-08-20 19:37
 

härligt att mötas av en recension som denna…hörde om denna sida igår och jag gläder mig redan….pixies är en probersten för mig….att bossanova är en lysande platta kan jag säga en sak åt :Amen!

jens jarkiewicz Oregistrerad 2002-12-04 21:45
 

rekommenderar en skum livegrej med pixies. de framför lady in the radiator song från david lynchs film eraserhead. kul rareabilia. finns på en filnedladdningstjänst nära dig.

p Oregistrerad 2003-12-22 22:54
 

Vamos med Pixies är fortfarande en skitlåt, dock.

slade. Oregistrerad 2004-04-07 00:53
 

vilket pixies-album som är bäst beror helt på i vilken ordning man tog sig an albumen. vad som är synd är att bara en nämde deras egentliga mästerverk "trompe le monde". det är omöjligt att inte bli tårögd till tonerna från "bird dream of the olympus mons" ;)

Medlem 2004-06-04 20:53
 

Jag skulle säga att Bossanova är det bästa albumet jut för att det är… ett album. Hänger ni med? De bästa låtarna finns inte här, men kvaliteten är jämn och hög. Det är balansen på Bossanova som gör den till bästa skivan, holistiskt sett. De övriga skivorna är spretiga – de skjuter skarpt men aldrig åt samma håll. Alla pixies album är fantastiska, men Bossanova har den bästa sammansättningen av låtar.

John Keel Oregistrerad 2004-06-07 23:39
 

Gräjt recension!

Dock så är Doolittle bättre, enligt mig.

Medlem 2004-07-11 04:05
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig