dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Pusjkins: Brand New Morning
Brand New Morning (CD) The Pusjkins
2000
Roadrunner Arcade Music
6/10

Ren och klar pop-rock

Lyssna

Sök efter skivan

Jag blev lurad. Min förförståelse och min amerikaniserade hjärna spelade mig ett rätt grymt spratt. ”-Detta måste vara Veruca Salt” tänkte jag. Konstigt nog hade ju det Chicago-bandet lagt av om jag inte mindes fel, och varför lät det så välslipat och mjukt pompöst? Näe, det där blåset kändes inte ”veruca” alls.

När det gick upp för mig att det var The Pusjkins kände jag rodnaden i mitt ansikte. Det var ju bandet som kom från samma stad som jag (Linköping), och ett band som jag varit rätt familjär med sedan mitten av 1990-talet. Jag hade stapplande stövlat in på Get Back Records för att inhandla deras första EP ”Avoiding Ground Loops” 1997, och det var med glädje som jag emottog ”The Heat, The Fuzz, The Pusjkins….” som Ken Stringfellow (The Posies) producerat.

När jag nu lyssnat lite närmare på den kvinnliga kvartettens andra fullängdare ”Brand New Morning” så känner jag igen mig. Producerat av Tony Thorén så blir denna skiva verkligen Pusjkins. Om Sahara Hotnights utvecklats åt en punkig stil, så måste jag säga att The Pusjkins nu förfinar popen. Detta är amerikansk (svensk) poprock av yttersta klass. Bandets melodier är enkla men raffinerade historier där texterna bygger på synnerligen sköna rim. Med hjälp av Maria Bergströms sång och Christel Nordins gitarr blir ”Brand New Morning” till en städad popplatta med en slags inbyggd harmoni.

Skivan är jämn, och innehåller egentligen inget riktigt bottennapp. Däremot är ju singeln ”Girlfriend” en riktig hit. Så bra, så trallvänlig, så positivt feministisk. Bäst av de lite mer lugna spåren är ”Swing It” en riktigt skön duett mellan Maria och Mattias Hellberg (koppling: Martin Hederos sköter klaviaturen på skivan).

Tyvärr blir dock pop-rock av detta slaget aningen slätstruken. The Pusjkins är inte precis ett band på barrikaderna, utan snarare ett band på Folkhögkoleavslutningen. Det är rätt moget, och saknar kanske lite av den attityd som andra band i genren ligger inne med. Kanske är detta ett sympatiskt drag hos The Pusjkins, men det medför lite apatisk lyssning från min sida. The Pusjkins gör ett gediget album med en rad hits, men vart tog engagemanget och kreativiteten vägen?

Peter Dahlgren

Publicerad: 2000-10-29 00:00 / Uppdaterad: 2000-10-29 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #682

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig