dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rubberoom: Architechnology
Architechnology (CD) Rubberoom
2000
Sub Verse Music/Indus Recordings/Playground
7/10

Ett stenhårt budskap

Lyssna

Sök efter skivan

Att Rubberoom är förbannade går inte att missa. Man sugs direkt in i deras mörka, dystra beatlandskap där inget ljus slipper ut. Över ljudkulisser så skrämmande och metalliska att Tricky framstår som rena mysfarbrorn spottar Chicago-possen ut sina argsinta rhymes.

Det är just lyriken som är det centrala på ”Architechnology”. Här finns inte en enda ansats att få till ett groove, inte en funkig basgång så långt örat hör utan bara hetsiga obehagliga beats och mystiska spöklika samplingar vars enda funktion är att förstärka det dystra budskap texterna förmedlar.

Det hela får mer formen av tonsatt spoken-word än hiphop. Rubberoom kräver att man lyssnar och de frågar inte om lov. Från det första mörka beatet till dess att sista iskalla tonen lämnar skallen är man fast i deras näst intill bedövande ordflöde. Och det är inga vackra bilder de målar upp. Berättelser om död, oärlighet, kampen mellan gott och ont och mänsklighetens förfall. Som ni förstår är det inte helmuntert.

Men även om det här inte finns en tillstymmelse till en hit och budskapet Rubberoom förmedlar inte är det trevligaste tillhör ändå ”Architechnology” toppskiktet av hiphopskivorna som släppts i år. Till skillnad från många andra hiphopakter har nämligen Rubberoom hela tiden något att säga. Precis som med Dead Prez är det budskapet som är det viktiga. Skillnaden är att där Dead Prez väljer att lägga sina rhymes på en svängig och mer lättlyssnad grund kör Rubberoom istället rakt över lyssnaren. Men det blir inte mindre effektivt för det. Tvärtom. I och med att texterna hela tiden är i fokus nöter Rubberoom om möjligt in sitt budskap ännu hårdare.

Det största problemet med ”Architechnology” är skivans längd. Att i över 74 minuter få en ständig ström av tankar och åsikter levererade i ett obarmhärtigt tempo är svårt. Det blir i mastigaste laget att hinna med helt enkelt. Att sedan ljudbilden inte heller är den mest förlåtande ökar ytterligare på den känslan.

Men om man tar sig tid och låter den få växa i sin egen takt upptäcker man snart hur mycket Rubberoom har att säga. Då framstår ”Architechnology”, tillsammans med Dead Prez ”Let's Get Free” som ett av de mest politiska och viktigare amerikanska hiphopsläppen i år.

”Architechnology” är ingen lätt skiva att ta till sig men låt inte det och den brutala ljudkulissen skrämma dig. Lyssna på texterna och inse vilken viktig skiva det här faktiskt är. Stenhård, intelligent och skrämmande bra.

David Drazdil

Publicerad: 2000-10-18 00:00 / Uppdaterad: 2000-10-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #665

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig