dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tomas Andersson Wij: Ett slag för dig
Ett slag för dig (cd) Tomas Andersson Wij
2000
Warner
7/10

Som en gammal vän

Lyssna

Sök efter skivan

Tomas Andersson Wij gör musik i en genre som har stolta svenska traditioner. Den klassiske föregångaren är Ulf Lundell. Men i gränslandet mellan visa, rock och pop tål Tomas Andersson Wij också att jämföras med yngre förmågor som Lars Winnerbäck och Moderna Män. Det är alltså en ganska upparbetad fåra som nu fått ett nytt ansikte att lägga på minnet.

För Tomas Andersson Wijs ”Ett slag för dig” är verkligen värd att lägga på minnet. Mycket starka låtar och texter som förpackats snyggt av Lars Halapi. Från sagolikt vackra inledningen ”Sanningen om dig” till avslutande ”En värld som förtjänar dig” bjuds lyssnaren på tolv betraktelser som står starka i konkurrensen. Ekon av Lundell hörs här och var. Tydligast tycker jag de kommer fram i ”Landet vi föddes i”, som utan tvekan hade platsat på Lundells ”Utanför murarna”.

Men det tjänar inget till att jämföra detta med annat. Paralleller måste dras till så många artister, men det är ändå inte frågan om plagiat. Snarare är det ett utslag av att Tomas Andersson Wij på ett så moget och fulländat sätt tar en omedelbar plats bland sina mer namnkunniga kollegor.

Vad Tomas Andersson Wij har möjlighet att göra är dock att liksom Lars Winnerbäck föra in denna tradition i 2000-talet på ett värdigt sätt. Det blir svårare för de andra. Jag tycker förutsättningarna finns. Det här är ett mycket gott inslag i en genre som inte är det minsta trendig, men ändå behåller sitt grepp om publiken. Alla ni som köpte Patrik Isakssons album bör genast införskaffa detta album för att få lite perspektiv på landet vi lever i.

Kristen. Uppväxt i en baptistfamilj. Före detta rockrecensent. Kille med gitarr. Trots detta känns Tomas Andersson Wij redan som en gammal vän. På ett bra sätt.

Fredrik Welander

Publicerad: 2000-10-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 15:56

Kategori: Recension | Recension: #653

6 kommentarer

instämmer..se gärna hans hemsida..tomasanderssonwij.com

johannes Oregistrerad 2001-01-01 22:44
 

Kom igen, Fredrik…

1. Något högre betyg skulle inte skadat

2. Fy, inte jämföra TAW med torra gubbar som Lundell, Tomas förtjänar bättre

3. Jag tycker detta är det allra tredigaste som finns, du borde hänga med bättre…

Men förövrigt alla tiders recention…kör hårt Fredrik

Rikard Oregistrerad 2001-05-09 19:52
 

Såg Tomas live i somras på Storsjöyran. De flesta som såg konserten verkade inte veta vem han var. Tomas gjorde dock ett modigt och väldigt bra framträdande, ensam på scenen med gitarren.

Förresten Fredrik, så är du bästa recensenten på dagensskiva.com, ja faktiskt en av de bästa överhuvudtaget. De på aftonbladet tex, är så uppblåsta och självgoda att de glömmer lyssna på musiken på skivorna.

Östersundare Oregistrerad 2002-01-13 00:06
 

Detta är en mycket bra platta!

Hilly Oregistrerad 2002-07-07 11:34
 

Lite väl snålt tilltaget betyg. >.< En benhård 9:a.

Medlem 2004-11-13 22:56
 

Riktigt bra skiva!

Här finns för övrigt ett samtalsforum kring TAW:

http://forumtaw.link.se

Magnus Norberg Oregistrerad 2007-11-28 19:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig