dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Looper: The Geometrid
The Geometrid (cd) Looper
2000
Jeepster/Playground
6/10

Looper loopar loopen

Lyssna

Sök efter skivan

Första gångerna jag lyssnade igenom ”The Geometrid” blev jag irriterad. Det kändes som de spelade mig ett spratt. Som om de bara ville genomföra ett experiment och utsätta mig för det. Jag hörde inget annat än looparna. Allting är loopat. Till och med de instrument som inte går genom samplern spelar samma stycke om och om igen för att skapa en loop. Det kändes för utstuderat.

Men sen smälte jag. De framträdande looparna blev till en del av helheten och helheten fick mig att vilja röra mig. Till och med i ”Modem Song” som helt och hållet är uppbyggd runt modemljud lyckas jag lägga de faktiska ljuden åt sidan för att istället invaggas i rytm
och känsla.

Inledande ”Mondo '77″ som du säkert hört på radion är inte särskilt representativ för skivan. Den har lite samma anslag som singlarna från Mobys ”Play”, fast utan samplingar från historiens låtskatt. En svängig elektronisk sak utan sång men med loopade tillrop. Resten av skivan består lite mer traditionella poplåtar med elektronisk uppbyggnad. Jag tänker på Cornershop och naturligtvis Belle & Sebastian som Stuart David i Looper hoppat av från. Det är komplicerat i sin enkelhet, som popmusik ska vara. De har roligt när de skapar och spelar. Och det är nog ett experiment. Men inte ett illvilligt sådant. De vill saker med sin musik. De vill och de kan. Oavsett om de skapar rytm med missljud från ett modem eller ett barns speldosa.

Kal Ström

Publicerad: 2000-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 23:27

Kategori: Recension | Recension: #542

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig