dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Idlewild: 100 Broken Windows
100 Broken Windows (CD) Idlewild
2000
EMI/Food
4/10

Ganska tråkigt faktiskt

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

”100 Broken Windows” är Idlewilds andra platta. De började spela -95 när de fyra medlemmarna träffades på en fest och upptäckte att de hade kärleken till band som Nirvana, Black Flag och Sonic Youth gemensamt. I viss utsträckning kan man fortfarande höra vilka som varit förebilder. Idlewilds musik är dock mer melodisk och poppigare än idolerna. Lägg till ett par stänk amerikansk college-rock och lite Weezer så börjar vi närma oss en hyfsat bra beskrivning. Bandet kommer dock inte från staterna utan från Skottland, eller närmare bestämt, Edinburgh.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men jag har svårt för att hålla intresset uppe hela skivan. Antingen beror det på att de bästa låtarna ligger först eller så är det som så att det inte håller hela vägen. Det börjar bra med inledande ”Little Discourage” och ”I don't have a Map” men sen tappar det lite. ”These Wooden Ideas” och ”Roseability” känns inte särskilt spännande. En tillfällig formtopp kommer med ”Idea Track” som växlar mellan power-pop och hardcore-grunge light. Sen dröjer det ända tills avslutande spår tolv, ”The Bronze Medal”, innan det kommer en låt som jag skulle kunna få för mig att sätta på helt spontant om jag inte lyssnade på skivan från början till slut. Kanske är det för att det är en ballad och sticker ut jämfört med de andra spåren?

Jag tror Idlewild har högre potential än så här. Men det återstår för dem att bevisa det. Just nu är de bara sådär.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2000-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-12 10:49

Kategori: Recension | Recension: #542

5 kommentarer

Ojojoj. Recensenten har fel. Det här är superbt. Och Idlewild är ett band som klarar att utvecklas, och det med hedern i behåll.

Att namedroppa Weezer i detta sammanhang är väl heller kanske inte helt rätt. Ett hårt rockande R.E.M stämmer nog i så fall bättre.

Jonas Oregistrerad 2001-02-08 09:51
 

dom är värda sju……förövrigt har dom väldigt snyggt namn

namn Oregistrerad 2001-11-15 09:45
 

perfekta insperationskällor, men det räcker ej, ICKE!

peter Oregistrerad 2002-11-23 03:17
 

Jag haller inte med. Den ar klart ett steg framat jamfort med den mer punkigare ”Hope is important” (som dessutom bilden forestaller ovan?? – Fy skams!)

Berra Oregistrerad 2003-08-05 21:49
 

håller nog med det mesta, en liten ojämn platta men ojojojoj vad bra idea track är, helvete jag blir mållös. little discourage och Roseability också värda att nämnas. ey, varför gillas inte Roseability? helt ok och bra låt, dock var videon lite halv-töntig om jag inte minns helt fel.

Medlem 2006-01-04 02:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig