dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Big Pun: Yeeeah Baby
Yeeeah Baby (cd) Big Pun
2000
Loud Records/Epic/Sony
5/10

Värdig avslutning

Lyssna

Sök efter skivan

Den amerikanska hiphopscenen har de senaste åren förlorat ett antal av sina viktigaste profiler, ofta under tragiska omständigheter. Mest uppmärksamhet i medierna har dödsskjutningarna av 2Pac och Notorious Big fått. Men det finns betydligt fler än de som drabbats av samma våldsamma öde. Slang Ton från Outsidaz och Big L är bara två exempel. I februari försvann ytterligare en profil när Big Pun eller Christoffer Lee Rios som han egentligen hette dog i en hjärtattack.

Precis innan han dog hade han färdigställt ”Yeeeah Baby”, uppföljaren till 1998 års ”Capital Punishment”. En skiva som nu släpps postumt och visar upp en Big Pun på toppen av sin förmåga.

Något som utmärkt Big Pun är förmågan att blanda olika stilar och som vanligt samsas här hård östkusthiphop med mer lättsamma, fett svängande klubblåtar.

Det är framförallt musikaliskt man märker blandningen. På sköna ”Off Wit His Head” finns inslag av klassisk gitarr och opera, ”100%” är ett riktigt latinoparty och i hårda ”Watch Those” hörs distade rockgitarrer. Men även om det finns ytterligare ett par riktiga tokhits känns ”Yeeeah Baby” emellanåt lite ansträngd. Och det trots att Big Pun flowar både tight och snabbt. Textmässigt är skivan inte heller något mästerverk men en hel del räddas av Pun:s humor och självironi.

Sammanfattningsvis visar ändå ”Yeeeah Baby” att hiphopscenen i och med Big Puns död nu kommer bli tommare och lite tråkigare.

David Drazdil

Publicerad: 2000-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-12 10:58

Kategori: Recension | Recension: #542

2 kommentarer

detta var fan det dummaste jag har läst, yeeah baby är fan inte i närheten av capital punishment. Det borde inte ens vara nåt att kunna diskutera.

Du har inget att säga om Big Pun så därför snöar du in på att han och andra är döda, låt nån som är intresserad recensera..

Jonas Oregistrerad 2002-01-30 03:09
 

Hej Jonas och tack för ditt jättefina inlägg.

Tycker precis som du att skillnaden mellan ”Yeaah Baby” och ”Capital Punishment” inte är något att diskutera i recensionen och valde därför, till skillnad från dig, att inte göra just det. Exakt var i recensionen tycker du förresten att jag jämför skivorna?

Att Big Pun dog precis innan skivan släpptes är inte helt irrelevant i sammanhanget.

Vill du förresten fortsätta ditt resonemang om ”Yeaah Baby” vs ”Capital Punishment” kan du alltid starta i en ny tråd i diskussionsforumet så hittar du säkert någon som är sugen på att snöa in på det med dig.

David Drazdil Oregistrerad 2002-01-30 22:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig