dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kaah: Soulrebell
Soulrebell (CD) Kaah
2000
Ricochet / RCA / BMG
4/10

Smetigt

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har väntat och längtat efter den här skivan ganska länge och mycket. Utan att jag egentligen kan förklara varför. Jag har inte föregångaren ”Kaahlender”. Även om jag försökt köpa den flera gånger. Jag tror att det beror på att Robyn var så lyckligt lyrisk och berömmande i en TV-soffa för ganska längesen. Men, nog om det.

Lyriken på skivan är fascinerande. Kaah fyller sina texter med oväntade ordval och vinklingar. Han vågar ta ut svängarna på ett sätt som många andra knappt vågar drömma. Singelspåret ”Kaahla Mej” får mej att le varje gång:

Kalla mej inte klantig
Kalla mej inte töntig
Kalla mej inte CP
Kalla mej inte bög

För då ger jag inget svar
För då ger jag inget svar
Men om du vill kalla mej
Kalla mej den där kärleken jag vet du har

Kalla mej inte svenne
Kalla mej inte svartskalle
Kalla mej inte hora
Kalla mej ingenting sånt där kompis

Musikaliskt gör Kaah någon sorts märklig hybrid av soul och schlager. Ibland låter det väldigt likt Orup. Det är lite påfrestande faktiskt. Mitt förhållande till Orup är minst sagt kluvet. Jag gillar hans engelska period som tusan och förmodligen är jag en av få som håller ”Orupeansongs” som hans bästa (enda) verk. Fast, det är inte den Orup Kaah påminner om. Det är schlager-Orup. Stråk-Orup. Och, det gillar jag inte. Alls. Kaah bjuder på en väl tilltagen dos blå blå vindar och vatten.

När Kaah däremot lämnar skärgården bakom sig och tar sig in i innerstaden och närmar sig modern organisk r’n’b blir även musiken intressant. Som bäst låter han som ett svenskt svar på D’Angelo. Särskilt bra är han i den funkiga ”Från Studio M” som har ett basspel som tvingar ut kroppen på dansgolvet och den gatufärgade ”(Det finns) ingen kärlek kvar” där Kaah gästas av ADL och Andreen.

Men alldeles för ofta smetar Kaah ut sin soul med ett hemskt schlager- och trubadurfilter. Det är synd. För det märks att han har talang. Han behöver vänner som vågar tala om när det blir för sockrigt. För mesigt. Jag saknar den där upptäckarlusten det står om i pressreleasen. Det här svänger för sällan. Tyvärr.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2000-06-18 00:00 / Uppdaterad: 2008-06-15 00:30

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #504

6 kommentarer

Alltså jag är ledsen, men denna recensionen stämmer helt enkelt inte.

Kanske inte den hetaste plattan, men att det på sina håll låter som schlager-Orup. Hmmm… denna platta är ju grymt avskalad. Eller vilken platta har du lyssnat på?

Man får ge cred till Kaah för det speciella han gör.

tjo

King Tim III Oregistrerad 2001-10-16 15:30
 

Plattan är ett mästerverk. 4 av 10 möjliga? Måste vara ett skämt.

Stoffe Oregistrerad 2001-11-09 02:11
 

Patrik Hamberg, du borde nog ta lektioner i skivrecensering, jag har nog aldrig läst något sämre. Detta är en av årets absolut bästa skivor; intressanta texter, härliga rytmer och underbar röst. Kaah är helt enkelt otroligt talangfull. Skivan Soulrebell bör inhandlas av samtligan som gillar modern soul/rnb

s Oregistrerad 2002-12-09 22:19
 

det här va en kass reciension… skivan är grym,

simon Oregistrerad 2004-01-25 20:11
 

Ett ord! till kaah och hans låtar, speciellt Kaahla mej… Älsk!<3

william haryana Oregistrerad 2008-08-13 00:42
 

Med tanke på vilken skit som spelas på radio nuförtiden, samt hur de stora skivbolagen har monopol på svensk musikindustri är det inte så svårt att förstå att recensenter likt Patrik prioriterar stormakternas direktiv och åsidosätter de riktiga musikerna med substans och egenupplevd textskrivning. Journalister och recensenter har för flera decennier sedan slutat skildra verkligheten och istället följer de kapitalistiska intressent lika SJÄLLÖSA slavar. Kaah är fantastisk och Patrik Ramberg gör oss alla en tjänst och sluta göra dig själv till åtlöje genom att aldrig mer recensera, eller överhuvudtaget kommentera, musik i allmän såväl som privat plats.

D'angelo Oregistrerad 2012-01-11 20:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig