dagensskiva.com

48 timmar

Recension

16 Horsepower: Secret South
Secret South (CD) 16 Horsepower
2000
Glitterhouse Records
9/10

Sexton friska hästkrafter

Lyssna

Sök efter skivan

16 Horsepower har varit en flyktig bekant till mig under ett antal år. Någon singel och bidrag på några samlingar har letat sig in i min skivsamling utan att på riktigt allvar tagit tag i mig. Bandets blandning av goth och amerikansk folkmusik har varit spännande, men inte omvälvande. Men med släppet av nya albumet ”Secret South” har det hänt något.

16 Horsepower har efter ett antal turer när skivbolaget Polygram tog över A&M gått över till tyska Glitterhouse Records som bland annat ger ut The Walkabouts skivor. Bytet av skivbolag verkar ha sporrat David Edwards, Jean-Yves Tola, Pascal Humbert och Steve Taylor. Det tredje albumet, efter debuten ”Sackcloth 'n Ashes” (1995) och ”Low Estate” (1998) griper tag i mig som inget album lyckats hittills i år.

Det finns ett mörker över albumet. Det är melankoliskt, skitigt och rasande, men samtidigt oerhört livsbejakande. Både musik och text letar sig in i mitt huvud och bosätter sig där. Men trots det melankoliska anslaget gör albumet mig glad. Speciellt inledningen med starka låtarna ”Clogger”, ”Wayfaring Stranger” och ”Cinderalley”. Även Dylan-covern ”Nobody 'ept You” funkar riktigt bra. Men hela albumet andas samma heta känslor. Jämnheten är slående.

Ljudbilden byggs upp på nyanser. Ibland sparsmakat med framträdande banjo, ibland mer bombastiskt med solida gitarrer och starka körer. Längst fram David Edwards personliga röst, med en besatthet som för ihop Nick Cave med en ung Leonard Cohen och Bob Dylan. Det är bittert, storslaget och stundtals något av det bästa jag någonsin hört.

Jag rekommenderar verkligen det här albumet. Till skillnad från the Hooters känns 16 Horsepower äkta. ”Secret South” kommer ligga högt på min spellista. Länge.

Fredrik Welander

Publicerad: 2000-04-27 00:00 / Uppdaterad: 2000-04-27 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #447

7 kommentarer

Jag beundras allt mer av Fredrik Welanders rättmätiga betyg. ”Secret South” är ett fantastiskt album. Så mörkt och inträngande. Släck ljuset, fram med spriten och njut av 16 Horsepower! (fan vad det lät dumt…)

ErikA Oregistrerad 2001-04-20 02:04
 

Skaffade skivan på grund av omslaget och blev inte besviken. Ett hett tips är att införskaffa Hoarse som är ett live album som kom innan den här skivan. Den har en av extremt bra cover av Bad Moon Risin'. Mycket bättre än originalet.

Samuel Berger Oregistrerad 2002-07-15 00:30
 

Skaffa även ”Low estate” och David Eugene Edwards soloprojekt ”Woven Hand”.

Hilly Oregistrerad 2002-07-16 07:52
 

Skivan e värd sin vikt i saffran. Hmm hur svårt är det att göra en bättre version än Bad moon risin än originalet…?

Tompen Oregistrerad 2002-09-03 23:02
 

Så bra skiva att man kan gråta! Det är bara att köpa upp sig på allt de gjort.

Totto Oregistrerad 2003-08-12 19:38
 

10 april ser jag dom i new york. det kommer bli stort.

gusc Oregistrerad 2004-03-27 14:44
 

för mig den vackraste och bästa skivan så här långt på 2000-talet.

Medlem 2004-05-21 21:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig