dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Joseph Arthur: Come to Where I'm From
Come to Where I'm From (CD) Joseph Arthur
2000
Real World/Virgin
7/10

Taskig vägbeskrivning?

Lyssna

Sök efter skivan

En dag ringde telefonen. När Joseph Arthur svarade hade han Peter Gabriel i andra änden av luren. Han ville att Joseph skulle skriva på för hans skivbolag Real World. Ett bolag som tidigare mest sysslat med så kallad world music, med klara etniska drag. Gabriel tyckte att denne mångsysslare från Akron, Ohio, gjorde musik som passade in i deras profil ändå.

”Come to Where I'm From” är den tredje skivan sedan debuten ”Big City Secrets” släpptes 1997. Det är inte helt enkelt att beskriva hur det låter. I grunden känns det som enkel ”gitarr + sång”-musik. Men det verkar som om Joseph Arthur tyckte att det vore att göra det för enkelt för sig själv och för lyssnarna att bara spela in låtarna rakt upp och ned. Hans röst låter som en blandning av en lenare Leonard Cohen, en spakare Tom Waits och Elliot Smith med mer stake. Kanske mest det sistnämnda?! Joseph Arthur är inte långt ifrån Elliot Smith med lite större, och lite mer varierad ljudbild. Å andra sidan är det inga mil från ett mindre kommersiellt Soul Asylum eller Counting Crowes heller. Eller varför inte en stramtyglad Beck i ”Chemical”?

Skivan bjuder hela tiden på nya upptäckter. Det ligger och puttrar här och där överallt i bakgrunden på skivan, men det exploderar aldrig riktigt. Vare sig produktions- eller låtmässigt. Det råder ingen brist på bra material men det övertygar aldrig fullt ut. Inledande ”In the Sun” är mycket stark. Likaså drömska ”Invisible Hands”, fluffiga ”Tattoo”, monotona ”The Real You” och avslutande vaggvisan ”Speed of Light”.

Jag har dock fortfarande känslan av att jag inte hittat fram till alla skrymslen och vrår på denna platta. Om det sen beror på att jag slarvat med att leta efter nycklarna eller om Joseph Arthur varit dålig på att ge vägbeskrivningar återstår att se.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2000-04-25 00:00 / Uppdaterad: 2000-04-25 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #445

3 kommentarer

är 7 allt ni ger Joseph?

Om folk bara fattade.

jaja, jag ska inte ifrågasätta di smak, men enligt min så förtjänar den här skiva 9 och hans förra(Big city secrets )en 10:a.

Förresten så rockar EP:n Vacancy rätt hårt oxå. recensera de med!!

Martin Oregistrerad 2001-05-14 21:02
 

”om folk bare fattade”, ja..

møya Oregistrerad 2002-07-24 01:03
 

jag fattar, joseph är min gud.

gräsbrand Oregistrerad 2004-02-12 13:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig