dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Wilmer X: Silver
Silver (CD) Wilmer X
2000
EMI
8/10

Nästan guld

Lyssna

Sök efter skivan

”Jag flippar ut”
”Tänk om vänd om”
”Lava”
”Medicinkvinna”
”Fullblod”

Fem starka skäl att kolla upp Wilmer X platta ”Silver” som något försenad släpps onsdag 22 mars. Med dessa låtar visar Nisse, Jalle och de andra i Wilmer X att de fortfarande kan producera högklassigt sväng. Lägg dessutom till ett antal andra starka låtar, både popdängor och lugnare saker, så har du flera anledningar att gå till din lokala skivhandlare och lyssna på plattan.

Jag tycker att Wilmer X blev lite för radio-orienterade i mitten på nittiotalet, men med förra plattan ”Primitiv” växlade de upp igen och lät rötterna komma fram. Nya plattan ”Silver” bygger vidare på samma koncept. Första singeln ”Jag flippar ut” har hyllats av många för sin enkelhet. Jag kan bara hålla med. Tycker att Wilmer X låter hungrigare än på länge.

”Silver” är producerad av Michael Ilbert och Pål Svenre. Det är tajt och svängigt, men som vanligt när det gäller Wilmer X, lite för polerat. Det verkar nästan omöjligt att fånga bandets live-tyngd på skiva. Produktionen är inte tam, men jag tycker alltid att Wilmer X blir lite för snälla på skiva.

Låtmaterialet är som sagt starkt och varierat. Förutom de rockiga sakerna finns här poppärlor som ”Lille slyngel”, ”Den där ensamma känslan” och ”Simma till Amerika”. Nisse Hellbergs texter håller som vanligt klass. Jag vet inte hur många svenska låtskrivare som kan skriva om sina simskole-upplevelser, och komma undan med det, Nisse Hellberg gör det – och lyckas.

Just nu finns det ett sug efter enkel musik med få ackord. Musik från höften som inte behöver inte förnyas. Jag varvar Wilmer X med The Lonely Boys och AC/DC och njuter av att inte behöva tänka. Nisse Hellberg, Jalle Lorensson, Pelle Ossler, Mats Bengtsson, Thomas Holst och Sticky Bomb – namnen bakom Sveriges starkaste rock-combo, Wilmer X, kommer köra över en hel del andra band i sommar. Jag gillar det.

Fredrik Welander

Publicerad: 2000-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2000-03-21 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #409

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig