dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bland skurkar, helgon och vanligt folk: Fri sprit och taxi hem
Fri sprit och taxi hem (CD) Bland skurkar, helgon och vanligt folk
1999
Birdnest
7/10

Skurkar och helgon men inget vanligt folk

Lyssna

Sök efter skivan

Sommarens stora svenska scenupplevelse var i mitt tycke Bland skurkar, helgon och vanligt folk, som jag hade nöjet att se två gånger, Hultsfred och Örebro. Bakom det osannolika namnet döljer sig förstås Stefan Sundström, Lars Winnerbäck, Johan Johansson, Karin Renberg, Kjell Höglund, ett gäng svängiga musikanter, barn och vänner. De spenderade några varma veckor med att spela på festivaler och semestra. Tvåtimmars föreställningar med toksväng och spelglädje som jag inte sett sedan Traste Lindéns Kvintetts storhetstid. Mina minnen av Skurkarna är således mycket goda när jag sätter den 70 minuter långa CD:n i stereon.

Turnén har kallats ”proggtåget” och den som höll ihop det – som det verkar – lätt ostrukturerade sällskapet var kapellmästare Johan Johansson, också kallad ”punkfarfar”, efter sitt förflutna i bland annat KSMB och John Lenin. Jag vet inte om epiteten är rättvisa, men klart är att Skurkarna hade en hel del att säga under sommaren, både i låttexter och mellansnack. De gjorde det med humor och värme, men allvaret finns där i bakgrunden.

Turnén uppmärksammades också, både före och efter, för den så kallade kampen mellan Stefan Sundström och dennes ”arvtagare” Lars Winnerbäck. Det märktes på scen att Sundström inte var helt nöjd med den uppmärksamhet Winnerbäck fick, och det bekräftades också senare i en krönika Sundström skrev i tidningen ETC. Personligen tycker jag att denna kamp är en aning överdriven. Det finns plats för båda i många skivsamlingar, tror jag.

Det var nog inte så lätt att välja ut vilket material som skulle finnas med på skivan. Detta på grund av olika skäl, inte minst rättigheter. Det gör också att jag inte riktigt känner igen mig i det material som återfinns på skivan. Urvalet känns lite trist, stundtals. Jag hade gärna sett att Winnerbäcks ”Tvivel” funnits med. I den akustiska version han framförde den, och med den rungande allsång den drog ner i både Hultsfred och Örebro, borde den varit given. Hade också gärna sett att Sundströms Rolling Stones-svängiga ”Babyland” varit med. Men som alltid, man kan inte få allt.

Fördelarna med skivan uppväger också mina första tvivel. Från inledande ”Bland helgon skurkar och vanligt folk”, med Kjell Höglund vid micken, till avslutande ”Med bussen från stan”, med Winnerbäck förmedlar skivan, trots brister i produktionen, en skön känsla som svängig musik, texter med innehåll och en solig sommar kan ge. Musikalisk vinnare är i mitt tycke Johan Johansson, vars, för många, oupptäckta låtar sticker ut från de övriga. Versionen av ”Josef & Maria” i trästaden Wadköping på Skurkarnas sista spelning i Örebro, var helt enkelt knäckande.

En stor förtjänst med skivan är det gedigna CD-häftet, som bland annat innehåller Skurkarnas generöst fyllda turnédagbok. Här kan man läsa om mycket, bland annat om vad som serverades i den bar som fanns med på scen. Kul läsning, som på ett träffsäkert sätt sammanfattar den mest sevärda svenska paketturnén jag kan minnas.

Med ett annat låtval och en bättre produktion hade skivan fått ett högre betyg. Dessutom är ju aldrig live-inspelningar lika bra som minnet från den faktiska spelningen. Men Skurkarnas skiva håller måttet, och det är inte så konstigt. Det är ju trots allt några av de mest spännande artister som finns i det här lilla landet, kompade av ett toksvängigt och tajt band. Jag minns fortfarande pastor Höglunds extatiska dans på Hawai-scenen i Hultsfred. Bara det gör att vintern känns lite kortare. Jag kanske är smygrevolutionär, men jag ser gärna att Skurkarna åker ut om några somrar igen. Då kanske vi slipper riktiga föredettingar som tuffar runt i tåg. Skål och tack.

Fredrik Welander

Publicerad: 2000-01-11 00:00 / Uppdaterad: 2000-01-11 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #337

2 kommentarer

Trodde Babyland var en Cornelislåt, den finns iallafall med på Mannen som älskade träd.

Ned Oregistrerad 2001-01-04 22:41
 

Ned: Sundströms Babyland är en helt annan låt än Cornelis dito. Sundström har vid något tillfälle erkänt att han inte var först med namnet.

Johannes Oregistrerad 2001-09-09 22:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig