dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Temple of Hiphop Kulture: Criminal Justice: From Darkness to Light
Criminal Justice: From Darkness to Light (CD) The Temple of Hiphop Kulture
1999
Reprise Records/Warner
6/10

Mer än bara en samlingsskiva

Lyssna

Sök efter skivan

”Criminal Justice: From Darkness to Light” är en skiva med ett antal mer eller mindre kända amerikanska hiphopartister som samlats under namnet The Temple of Hiphop Kulture. Samtidigt är The Temple of Hiphop Kulture så mycket mer än bara ett samlingsnamn för ett gäng artister. I grunden är det en relativt nystartad organisation vars mål är att lyfta fram hiphopen och uppmärksamma dess betydelse i det amerikanska samhället. Ett annat syfte är att lära gemene man vad hiphop egentligen är. Fokus ligger inte bara på musiken utan på alla hiphopens yttringar som graffiti, mode, språkbruk.

Organisationen är grundad av hiphoplegenden KRS-ONE. Det är inte första gången han är inblandad i projekt av det här slaget. Redan för tio år sedan startade han Stop the Violence-rörelsen tillsammans med rapparna Afrika Bambaataa och Grandmaster Flash och The Temple of Hiphop Kulture är mer eller mindre en utveckling av den organisationen.

”Criminal Justice: From Darkness to Light” är den första i vad som är tänkt att bli en hel serie av skivor med amerikanska hiphopartister. Alla intäkter från skivorna kommer att gå till det planerade byggandet av hiphopmuséer i New York och Los Angeles. Här på första skivan finns förutom KRS-ONE själv också artister som Xzibit, Big Daddy Kane, Scaramanga och en hel uppsjö andra namn. Med tanke på det håller materialet på skivan överlag en överraskande jämn och hög kvalitet. Det märks att det är någon med fingertoppskänsla som gjort urvalet.

Huvudsakligen är det hård och bouncig östkust-hiphop med texter hämtade från bakgator i New York. Men att det här inte uteslutande är ett östkustprojekt märks i Homeless Nations jazziga bidrag ”Cali Livin'” där de berättar om sin uppväxt i Los Angeles. Ett tecken så gott som något på att konflikten mellan artister från USA:s öst- och västkust snart borde vara ett minne blott. Bland andra favoritlåtar just nu finns United Crowns domedagsmörka ”The Odyssey” och Jamaicarapparen Mad Lions oemotståndligt gungiga partyrökare ”Yeh Yo”.

Men som sagt är ”Criminal Justice: From Darkness to Light” mer än bara en vanlig samlingsskiva. Den är en del av ett ambitiöst projekt som vill belysa en rörelse som haft stor påverkan på både den Amerikanska och på senare år hela den västerländska kulturen. Något som hiphopen definitivt förtjänar. Att skivan dessutom är en riktigt bra samlingsplatta med samtida hiphop är en generös och trevlig bonus.

David Drazdil

Publicerad: 2000-01-12 00:00 / Uppdaterad: 2000-01-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #338

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig