dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: 16 asbra låtar
16 asbra låtar (album, cd) Samling
1999
DSC
10/10

Årets låtar

Lyssna

Sök efter skivan

Om vi i redaktionen hade fått sätta ihop en skiva med de låtar vi gillat mest i år hade den sett ut så här:

1. the beta band – round the bend
David Drazdil: att blanda influenser från hela rockhistorien till något eget är svårt. Att göra det i varje låt är ännu svårare men Beta Band gjorde just det på sitt debutalbum. Modern, galen nypsykadelia. Förvirrande, omtumlande och helt briljant.

2. manu chao – bongo bong
Patrik Hamberg: förr sjöng Manu Chao världspunk i Mano Negra. Nu spelar han söta världsfolklåtar på gitarr och kompar med en liten ljudeffektslåda. Det blir makalös popmusik från minst fyra kontinenter. Bongo Bong är årets mest snabbfästande låt.

3. kent – beskyddaren
Peter Dahlgren: det finns ingen som skriver texter som Joakim Berg. Precis som på tidigare album och i samarbetet med Peter Svensson står texterna för sig själva. Att Berg sedan har uttryckt att Beskyddaren handlar om klasshat och utanförskap, gör inte låten sämre.

4. monster – ex-factor
Patrik Hamberg: Monster tar av sig elgitarren och börjar spela soul. Fast det har de ju gjort hela tiden. Deras version av Lauryn Hills ”Ex-Factor” är årets cover. Ångest och glädje på samma gång. Gåshud.

5. ayo – betongdjungelboken
Patrik Ekelöf: sensommarens svängigaste låt som delade dagensskiva.com-redaktionen i två läger på ett sätt som bara musik kan.

6. eminem – still don't give a fuck
David Drazdil: helt plötsligt fanns han bara där. Med provocerande texter och ett lysande gung signerat Dr Dre lämnade han ingen oberörd. Vad han själv tyckte? Tja, lyssna på låten.

7. demolition doll rods – u look good
Kal Ström: den låt som förföljt mig mest.

8. the hellacopters – move right out of here
Mikael Nordlander: att välja en låt från årets rockplatta är inte lätt. Det fick bli den senaste singeln. En låt som med sina dryga två minuter får mig att bli helt svettig. Det blir inte mycket bättre än så här. Har du ännu inte köpt albumet är det hög tid.

9. sophie zelmani – fire
Fredrik Welander: en vacker, stämningsfull sak, med en början som gör mig ledsen, men med ett slut som får mig att le.

10. los lobos – corazon
Fifi Nylander: enkel och sötsmäktande sång på spanska. Kunde kanske varit platt och patetisk, men istället värmer den mitt hjärta och får mig att vilja dansa rumba.

11. eric benét featuring faith evans – georgy porgy
Fifi Nylander: goding från 70-talet som väckts till ett nytt och ännu bättre liv med dessa himmelska sångare. Mjuk som sammet men med ett mycket bestämt beat. Ett sorgset lyckorus.

12. nine inch nails – the wretched
Kal Ström: en av de bättre låtarna på den bästa plattan i år.

13. petter – så klart
Patrik Ekelöf: Petter har trampat gasen i botten jämfört med förra plattan och svänger som en skogsväg under svenska hiphoprallyt.

14. lars winnerbäck – du gamla du fria nord
Peter Dahlgren: Lars Winnerbäck har kanske mest profilerat sig som de brustna illussionernas poet. På senaste albumet har dock en socialrealistisk ådra visat sig. Att göra politiska ställningstaganden är bra, men att göra det med Winnerbäcks känsla är bättre. Skräcken finns där när Winnerbäck beskriver ett kapitalistisk samhälle i utförsbacke.

15. suede – indian strings
Fredrik Welander: underskattad låt med ett (nuförtiden) underskattat band som gjort en av årets mest underskattade plattor.

16. mogwai – christmas steps
Mikael Nordlander: mogwai gör dynamisk musik som är så smart att det nästan gör ont. Mycket musik med små medel. Skrämmande och brutalt. Släck lyset, höj volymen och var beredd…

Redaktionen

Publicerad: 2000-01-01 00:00 / Uppdaterad: 2009-09-04 09:52

Kategori: Asbra låtar, Dagens skiva, Lördag, Recension | Recension: #326

2 kommentarer

En bra lista även om det kanske inte skulle göra en jättebra blandskiva. Men bra låtar :)

Limbo Oregistrerad 2004-02-26 19:41
 

'och det tar hundratals år att dölja felen.'

Medlem 2004-12-20 16:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig