dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Filter: Title of Record
Title of Record (CD) Filter
1999
Reprise/Warner
4/10

En lika tråkig rubrik som skivans titel

Lyssna

Sök efter skivan

1995 släpptes Filters debutskiva, ”Short Bus”. Den är inte perfekt, men otroligt bra. Då var Filter en duo. Richard Patrick som skrev låtarna och Brian Liesegang som programmerade och var hjärnan bakom produktionen. Jag hörde för ett par år sedan att Brian slutat i Filter. Jag blev lite orolig, men jag kunde ganska lätt skaka av mig det. Richard skrev ju låtarna. Han sjöng och han spelade de tuffa gitarrerna. Han har ju till och med varit med och spelat in skivor med Nine Inch Nails. Han måste ju ha varit den viktiga delen.

Nu har Richard bildat ett nytt band. Nya är Geno Lenardo (gitarr, bas och programmering), Steven Gills (trumslagarpojke) och Frank Cavanaugh (bas). I ett otal intervjuer har Richard själv försökt övertyga alla som velat lyssna, att det faktum att Brian slutat inte spelar någon roll för Filter. För det är ju han som är Filter. Han har rätt. Det är så nu. Det borde som sagt inte göra någon skillnad. Men det känns som jag aldrig haft mer fel. Det var länge sen jag blev så besviken på en skiva som på ”Title of Record”.

Efter första genomlyssningen var mitt intryck av skivan att den var urdålig. Så är det inte. Inte dålig, bara urbota tråkig. Filter har blivit ett traditionellt rockband, tjoho vad kul. De spelar rocklåtar med elektroniska trummor som varken gör från eller till. De har i och för sig alltid varit ett rockband, jag säger inget annat. Men gitarrerna som alltid varit det drivande instrumentet i Filter är nu ointressanta skuggor och halvtaskiga riff när de tidigare var fysiska nog att lämna köttiga sår i en när de lämnade högtalaren (på ett bra sätt alltså…). Kanske är det bara produktionen som är skillnaden. På ”Short Bus” var produktionen nyfiken och intressant. Samplingar och missljud runt omkring skapade stämning och gav de andra elementen ny mening. Richards röst övergick i ett skrik och det lät äkta. Nu är produktionen fantasilös och det låter bara som att de försöker återskapa något som inte finns längre.

När man sätter på skivan låter det lovande i början. Instrumentala ”Sand” övergår i singelsläppet ”Welcome to the Fold”, en för övrigt ganska talande titel tycker jag. Låten rockar så man tror att det är på allvar i början och övergår i en trist refräng som dock avslutas med enda stället på hela skivan där Richards skrik faktiskt passar in. Om man tvekar så är längden på 7:40 det som slutligen förpassar låten till högen av dåliga låtar. Nästa gång jag bryr mig är ”It's Gonna Kill Me” som faktiskt är riktigt bra. Resten av skivan består av en del goda intentioner och en del dåliga, med samma resultat dock – tråkigt.

Det känns konstigt. Det känns som jag fått veta att min gamla vän sen många år har varit en idiot hela tiden. Jag känner mig sviken. Det positiva detta lett till är att jag känner mig mer spänd inför ett eventuellt soloprojekt från Brian. Om inte annat för att få reda på om det var han som gjorde skillnaden eller om Richard bara haft ett riktigt dåligt år.

Kal Ström

Publicerad: 1999-09-08 00:00 / Uppdaterad: 1999-09-08 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #210

3 kommentarer

Aj aj, vilken miss.

Title of the record är en fantastisk skiva som med all rätt fått lysande recensioner världen över!

Skivan är ett steg i rätt riktning efter deras lovande debut ”Short Bus”.

Längtar redan till nästa Filter-skiva!

Jimbo Oregistrerad 2001-07-17 10:46
 

Ja, title of the record är en underbar skiva.

Kal Ström ska nog hålla sig till Schlagerfestivalen eller Blink 142 tror jag!

kaj Oregistrerad 2002-03-04 18:43
 

Nja, det är det väl snarare Filter som skall göra. Maken till svag och radiotramsig uppföljare har man väl sällan skådat.

De måste höja sig flera snäpp för att nästa ens skall bli intressant. ”Short bus” regerade. ”Title of record” sög. Så är det.

Kal Ström Oregistrerad 2002-03-04 18:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig