dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ingy: Unlikely Heroes
Unlikely Heroes (CD) Ingy
1999
Warner/Telegram
7/10

Höstens soundtrack

Lyssna

Sök efter skivan

Ingy är en debuterande grupp bestående av sångerskan Ingela Klemetz och instrumentalisten Matti Bye. “Unlikely Heroes“ kan knappast beskyllas för att vara kommersiell och lär väl inte sälja några större mängder – tyvärr. Det är nämligen en bitvis, alldeles lysande platta som är lika svårbeskrivlig som den är spännande. Jag vet inte om det är en bra liknelse men jag kommer flera gånger att tänka på insomnade (?) Dead Starlet med Camela Leierth i spetsen. De flesta låtarna är väldigt lugna med en stor och mångbottnad ljudbild med en mängd olika instrument. Det är ständigt någonting på gång i bakgrunden av produktionen.

”Unlikely Heroes” är en rik debut som inte ber om ursäkt för sig. Det behöver den inte göra heller. Däremot skulle den ha tjänat på att vara ett par låtar kortare. ”Words” känns t.ex. malplacerad med sin poppighet. Det är inte en dålig låt, men den känns bara ditplacerad av skivbolaget för att de skulle få en poplåt med någorlunda högt tempo. Låtar som ”Horror Film”, ”Ants”, och den dramatiskt uppbyggda ”Desire” är däremot riktigt starka låtar som griper tag i lyssnaren och förmodligen inte lämnar någon oberörd. Antingen så gillar man det eller så byter man platta.

Matti Bye, som skriver musiken, har studerat det ädla ämnet filmvetenskap och komponerar även filmmusik. Det känns logiskt när man hör hans musik som är väldigt stämningsskapande med intressanta melodier och Ingela Klemetzs spröd-starka röst som passar hans musik som hand i handske. ”Tip Toe” är den låt som känns mest som filmmusik med sin lugna inledning med ett piano som för tankarna till ett fruset vinterlandskap. En annan favorit är ”Pilot” som känns som den låt som bäst sammanfattar Ingys musik med den asketiskt rika ljudbilden och Ingelas viskstämma i bakgrunden. Därtill måste man lägga parafrasen på riffet från Queens ”Bohemian Rapsody” – stor musik!

Ingelas uttrycksfulla sång och betraktande, filosoferande, ibland näst intill naiva, texter tillför ytterligare en dimension till själva musiken. Ibland känns det på gränsen till ”svengelskt”, men det är sånt man så gärna köper eftersom det ändå känns så rätt.

”Unlikely Heroes” är en allvarligt lekfull och levande skiva som förtjänar långt fler lyssnare än jag befarar att den kommer få. Gärna lyssnare utrustade med hörlurar!

Patrik Ekelöf

Publicerad: 1999-09-03 00:00 / Uppdaterad: 1999-09-03 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #205

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig