dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Kid Loco: Presents Jesus Life for Children Under 12 Inches
Presents Jesus Life for Children Under 12 Inches (CD) Kid Loco
1999
Warner
4/10

Bouillabaisse à la Loco

Lyssna

Sök efter skivan

Kid Loco är från Frankrike. Det hörs. Han har tidigare blivit jämförd med både Air och Dimitri from Paris, dessutom sägs det att han har influerats av självaste Serge Gainsbourg, och det kanske är rätt och riktigt. Jag önskar jag kunde säga att det var så, men jag är inte tillräckligt inlyssnad för att dra den slutsatsen. Men franskt låter det. Fransk trip hop med drag av easy listening. Oftast väldigt lugnt och stillsamt.

Problemet med ”Presents Jesus Life for Children Under 12 Inches” är bara att jag inte har en aning om vad som är Kid Locos del i produktionen då skivan är en samling remixar han har gjort åt andra artister. Jag har inte hört något av Kid Locos material tidigare, och de flesta låtarna på skivan har jag inte hört i orginalversion.

Jag börjar efter en stunds lyssnande tvivla på att jag är rätt person att recensera den här skivan. Visst, jag uppskattar flertalet låtar, men jag kan omöjligen tillhöra målgruppen. Frågan är bara vem som tillhör den? Antingen tycker man om de flesta, om inte alla, låtarna i orginalversion så att man skulle tycka att det var roligt att köpa den här skivan, eller så ska man vara ett Kid Loco fan. Jag tror på det senare alternativet. Skivan fungerar i alla fall inte som lockvara vad gäller Kid Loco själv, jag blir snarare sugen på att höra mer material av de artister som gjort de låtar som jag uppskattar mest.

The Pastels, Saint Etienne, Gak Sato och Badmarsch + Shi är alla representerade med varsin låt med sånginsatser av kvinnor, och de är de låtar med sång som faller mig i smaken. Badmarsch + Shi är ett band som liksom Gak Sato ekar av Massive Attack, men som även bär spår av Talvin Singh. Uriel och Tommy Hools är nya bekantskaper i instrumentalskolan med lite mer jazzig och tuff karaktär. Talvin Singh låten är en av de jag tidigare har hört i original, och den versionen håller jag fortfarande som den bästa.

Pulp, Mogwai och High Llamas är de band som till vardags spelar mer indie än dans, och det är lite av Kid Locos grej att han går hem i flera läger. Detta faktum tror jag, trots att det är kul, är det som kommer stjälpa den här skivan i Sverige. Pulp låten låter i varje fall ungefär som Pulp brukar låta. Halvtrist. Mogwai låten har jag inte hört tidigare men orginalet är med på deras förra skiva samt i remixversion på deras remixalbum ”Kicking a Dead Pig”. Jag tycker i alla fall om Kid Locos version, även om det känns som om den har gjorts mer rak och lättillgänglig. High Llamas låten är en skön flummig sak på 7:47 som jag inte heller har hört tidigare men som jag uppskattar.

Den röda tråden som skivan följer är någon slags halvporrig lättsam trip hop som oftast är fullt njutbar. Tyvärr tycker jag att det finns två riktigt usla låtar som förstör helheten; Kat Onomas ”La Chambre” och Cornus ”Youpi”. Om jag fick välja bort ytterligare en skulle jag ta bort Pulps ”A Little Soul”. Utan dessa låtar tror jag att skivan skulle vara mindre kantig. Jag undrar bara vem som kommer köpa den?

Mikael Nordlander

Publicerad: 1999-08-02 00:00 / Uppdaterad: 1999-08-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #181

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig