dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

The Rolling Stones: Exiles Afternoon - Perth, Australia, 24/2 1973
Exiles Afternoon - Perth, Australia, 24/2 1973 The Rolling Stones
1973
Rockawhile
8/10

Kittlande livejuvel

Lyssna

Sök efter skivan

Kvalar in som en av de mest underhållande liveskivorna jag någonsin stött på. Klår så klart inte bootlegs jag hittat av konserter jag själv varit på och har känslomässiga kopplingar till, men det är nära på. Det finns definitivt en massa tekniskt sätt bättre, både spelade och inspelade, liveskivor men det är ju MUSIK vi pratar om. MUSIK , inte teknisk ekvilibrism.

1973 har bandet Rolling Stones Mick Taylor och Keith Richards på gitarr – detta är alltså efter Brian Jones och före Ron Wood. Bandet har med sig extra musiker på saxofon, trumpet/trombon och piano. Jag är ingen vän av långa jam, men jag smälter när jag hör vissa av dessa improviserade infall. Jagger sjunger formidabelt bra iförd blå bodysuit och hans mellansnack kryssar mellan ”you look so sweet now , alright” till ”oh yeah” och ”you look lovely, you sound lovely – oh yeah”.

Det finns en anledning till att denna skiva är värd varenda krona om du mot all förmodan hittar den i en butik (jag har lånat den av en vän) – nämligen versionen av ”Gimme Shelter”, Rolling Stones bästa låt. Det är ett mysterium att jag kan älska denna oväntade variant av låten, men jag gör det av hela mitt hjärta. Killarna smyger in fel i låten med diverse instrument, Keith kör sitt eget race, Charlie Watts försöker hålla ihop det hela men är inte riktigt kapabel till det, tassar lite på hi-haten och vid ett tillfälle slutar han spela helt och en gurka dyker upp i ljudbilden, Wyman står och gungar lite grann i bakgrunden. Allt hänger på en väldigt skör tråd. Då kommer Mick Jagger in med rak rygg och pondus och det hela börjar styras upp. När sen Mick Taylor, 1973 års lead-gitarrist, får sitt solo är det en helt annan låt som kommer ut ur högtalarna. Och vilket skönt ljud han har på sin gitarr…

Denna juvel till låt har överglänsat resten av låtlistan, troligtvis på grund av att det mesta är rätt så kompetent rock, utan samma nerv som det kittlande katastrofläget i ”Gimme Shelter” bjuder på. Mot slutet av skivan kommer dock ännu en oförglömlig Rolling Stones stund då Jagger presenterar bandet, bla så får Charlie Watts omnämningen ”never misses a beat” och pianisten och födelsedagsbarnet Nicky Hopkins, får ett Happy Birthday sjunget för honom. Jag älskar det!

Nina Natri, Fidget

Publicerad: 1999-06-05 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-20 11:18

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #138

4 kommentarer

visst älskar vi Stones. Schysst skrivet. (men är det lagligt att recensera bootlegs?) Lyssna på, det har du säkert redan, Brussels-inspelningen från ´73. Den finns på en jävla massa varianter av bootlegs.

chewie Oregistrerad 2001-09-15 20:41
 

Lysande!!

Som om jag skrivit det själv.Har via omvägar denna inspelning på tape.

Vad sägs om ”All down the line”?

Skulle önska en recension av en inspelning i Bryssel, troligen från samma tid,

”Lost in Bruxells”,eller nåt sånt.Hoppsan,i samma sekund som jag skriver detta, ser jag längst ner på sidan att någon påpekar just detta,alltså Bryssel-tagningen.Självklart skall bootlegs recenceras.

borje.astrom@spray.se Oregistrerad 2002-12-04 18:32
 

Tjena!

Håller absolut med! denna bootleg är riktigt bra, jag tycker även att Tumbling dice är den bästa live version jag hört. Blåssektionen för stort utrymme vilket gör att svänget och soulen kommer fram. Däremot finns det en bättre version på Gimmie Shelter som finns på en skiva som heter ”Ladies and Gentlemen…” från -72 touren i staterna. -73 plattan heter ”Brussels Affair” men den är inte alls lika bra som australien och us plattorna. Förövrigt var ju Stones som allra bäst under 1972.

Anders Ösberg Oregistrerad 2007-05-07 17:22
 

”Brussels Affair” er helt på høyde med Perth! Og fra de seinere år bør man få med seg ”Saitama”, for å oppleve at magien fortsatt er der. Bootleg fra Cirkus i Stockholm 2003 er også fantastisk… Den mest minneverdige av mine 110 Stones-konserter, faktisk.

crumpet Oregistrerad 2008-06-24 10:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig