dagensskiva.com

48 timmar

Recension

DiLeva: För Sverige i rymden - DiLevas bästa
För Sverige i rymden - DiLevas bästa (CD) DiLeva
1999
Warner
7/10

En glad upplevelse

Lyssna

Sök efter skivan

När artister släpper samlingsskivor brukar det betyda att skivkontraktet ska slutföras, att artisten har glömts bort och ska göra comeback eller att skivbolagen vill tjäna pengar på gammal skåpmat. I detta fall vågar jag inte svara på vad som ligger bakom. Däremot fyller denna Di Leva-samling ett behov.

Den enda nya låten på plattan – ”Miraklet” – spelas flitigt på P3 och gör att även Di Leva kan vara med på topplistorna i sommar. Låten bygger på de klassiska ackorden G, D och A-moll, precis som Dylans klassiker ”Knocking on Heaven's Door”. Inte många artister kommer undan en sådan ”stöld”, men Di Leva gjuter nytt liv i ackorden. På ett sätt som gör mig glad.

Samlingen i övrigt innehåller 15 mer eller mindre välkända Di Leva-hits. Succéer som ”Vi har bara varandra”, ”Vem ska jag tro på?” och ”Everyone Is Jesus” varvas med mindre kända låtar. Samlingen representerar Di Levas karriär på ett bra sätt, men som alltid saknas en hel del låtar. Däremot är det mycket glädjande att ”Kom till mig” nu gjorts tillgänglig för den breda publiken. En underbar liten poppärla från 1985 som förtjänar att upptäckas av fler människor.

Den stora vinsten med denna samling är att den kan fungera som en introduktion till Di Levas musik, för dem som inte riktigt vågat satsa på Di Leva tidigare. Förhoppningsvis tar sig de oinvigda lyssnarna vidare i Di Leva-katalogen efter att ha gått igenom samlingen. För det är ofrånkomligen så, att för att lära känna Di Leva på riktigt krävs det att du ger originalplattorna en chans. Försök också få tag på boken ”Noll”, så har du en bra möjlighet att förstå vad Di Leva är för person.

För Sverige i rymden öppnar dörren Di Levas kosmos. Köp den och bli glad.

Fredrik Welander

Publicerad: 1999-06-02 00:00 / Uppdaterad: 1999-06-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #135

3 kommentarer

”Reservjesus” är en sådan där artist som de flesta inte vågar erkänna att man gillar. Det slutgiltiga beviset är väl det att oavsett vad man tycker om DiLeva – den här plattan ska man bara ha. De gamla hitsen är ok, men det är den inledande ”Miraklet” som är helt magisk.

larbert Oregistrerad 2002-08-05 17:50
 

Di Leva spelade miraklet i kyrkan på min kusins bröllop, helt otroligt vackert

Phille Oregistrerad 2003-10-01 16:49
 

En oumbärlig skiva – även när man som jag har alla de andra också. :)

Kiwi Oregistrerad 2003-10-05 17:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig