dagensskiva.com

48 timmar

Recension

HoneyPie: I will make you fall
I will make you fall (CD) HoneyPie
1999
Epic/Sony
7/10

Popkram för våren

Lyssna

Sök efter skivan

HoneyPie släppte två singlar, ”I wish” och ”2″, innan deras nya fullängdare släpptes. Två singlar som ingav hopp för svensk popmusik. Lågmäld, lättsmält och fängslande musik, som ger skönt romantiska känslor.

Albumet ”I Will Make You Fall” håller den klass singlarna utlovade. Duons,
Teresa Ingemarsdotter-Westlund och Michael Strinnvik, text och musik förvaltar ett svenskt poparv på ett föredömligt sätt. För detta är verkligen svensk musik, och det är i allra högsta grad ett positivt omdöme.

Materialet på skivan behandlar i stort sätt bara problem och möjligheter med kärleken. Risken med sådana texter och melodier brukar vara att vemodet blir fullständigt dominerande. Teresas sång inger dock hopp och glädje. Den är hela tiden stark och klar, och trots den sammetslena framtoningen är den rak och bestämd. ven om musiken ibland går i moll, lyser ackord och toner av dur hela tiden igenom.

Många menar att HoneyPie har en dragning åt 80-talets pop, med namn som Prefab Sprout, David Bowie och Blondie. Jag vill både bestrida detta och hålla med. För visst radas det just nu upp tjejer som med mjuk pop i bakgrunden framför andras hits, vilket gör HoneyPie till 90-tal. Men det föreligger två stora skillnader mellan HoneyPie och tjejerna som framträder i MTV; känsla och eget material. Det tema som HoneyPie hela tiden travesterar kan bli ytligt och kommersialiserat. Lene Marlin är ett typexempel på detta fenomen. HoneyPie hamnar aldrig i det diket. De berör trots sina enkla och lättsmälta låtar, låtar som emellertid är deras egna verk (utom ett av spåren där Andreas Mattsson från f.d. Popsicle medverkat i skrivandet).

Första gången jag hörde HoneyPies singel ”I wish” trodde jag att det var gruppen Wish som släppt nytt material. Wish, från Göteborg, som 1996 släppte ”Temporary love and hate”. En klassiker i min skivsamling. Detta var dock något annat. En duo från Stockholm som gjorde skön popmusik, möjligtvis i Wishs fotspår men vad gör väl det om fotspåren går i rätt riktning. HoneyPie har stora möjligheter att få stå vid sidan om Wish i min skivsamling.

Enkel, rak och okonstlad popmusik som får dig att vilja kramas. Allt behöver inte vara jobbigt och eländigt. Ibland skiner solen också på oss vanliga människor. När den gör det så lyssna på HoneyPie och krama närmaste människa.

Peter Dahlgren

Publicerad: 1999-05-26 00:00 / Uppdaterad: 1999-05-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #129

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig