dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Tom Waits: Mule Variations
Mule Variations (CD) Tom Waits
1999
Epitaph Records
10/10

Vårens räddning

Lyssna

Sök efter skivan

Vårens räddning kom i form av ett nytt album av Tom Waits, ”Mule Variations”. Albumet är producerat av Tom Waits, och hans fru Kathleen Brennan, som till större del också har medverkat som låtskrivare.

Det var länge sedan han fick sådana lysande kritikerrecensioner som för ”Mule Variations”, men just nu verkar det som om alla gillar Toms vemodiga små berättelser. Att tala om ett brett erkännande känns lite väl krystat eftersom Tom Waits alltid har levererat starka plattor, men det är kul att han slår sig fram bland dagens lättviktiga popalbum, som släpps på löpande band.

Jag hoppas att de som upptäcker Waits genom denna skiva också tar sig tid att lyssna in sig på Waits tidigare album. Här finns en hel del guldkorn, som t ex debuten ”Closingtime” -73, ”Small Change” -77, det kritikerrosade albumet ”Swordfishtrombones” -83, ”Frank's Wild Years” -87 för att bara nämna några.

Det som fångar lyssnaren på ”Mule Variations”, förutom låtarna, är den lekfulla produktionen, vilket alltid har kännetecknat denne mångsidige låtskrivare, här verkar det dock som om en ny tanke har fått liv, och detta har gett upphov till en skör och väldigt varierande ljudbild.

Det är också en stark samling låtar som vi får ta del av, det finns något för alla smaker. Den som söker en ny ”Blue Valentines” kommer inte att bli besviken. Lyssna bara på spår som t ex ”House Where Nobody Lives”, ”Picture in a Frame” eller ”Take It with Me”. Är man sugen på en tripp till New Orleans så lutar man sig tillbaka och lyssnar på ”Lowside Of The Road” eller ”Chocolate Jesus”.

Några av favoriterna för stunden är ”What's He Building?”, som lika gärna skulle kunna vara ett tema hämtat ur filmen Short Cuts, och ”Black Market Baby” med en text som endast Tom Waits kan skriva och sjunga med pondus.

Jag förstår att kritikerna faller för den senare Waits, men gör dig själv en tjänst, köp ett gäng av hans tidigare plattor också, det är han värd.

”I've seen it all boys, I've been all over. Been everywhere in the whole wide world” sjuner Waits i ”Pony” och jag tror honom, tveklöst.

Micke Lohse

Publicerad: 1999-05-22 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-25 23:30

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #126

2 kommentarer

finfin recension. closingtime står sig som hans bästa skiva, i alla fall i mina öron, och jag har alla hemma i hyllan. jag längtar till sjunde maj.

concussion Oregistrerad 2002-03-10 22:55
 

It´s time that you love.

John Murphy La Via Solitaria Senior Oregistrerad 2004-09-14 04:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig