dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Suede: Head Music
Head Music (CD) Suede
1999
Nude
8/10

Attraktiv eftersläckning

Lyssna

Sök efter skivan

Plattan är efterlängtad. Förhandssnacket har som vanligt både höjt och sänkt förväntningarna. Första singeln – ”Electricity” växte efterhand och blommade ut till en av vårens mest självklara glädjespridare. Hemliga fan club-spelningar runt om i Europa följde och därmed var Suede-hypen igång igen, om än i mindre skala än inför debuten 1994.

”Head Music” är precis som föregångaren, ”Coming Up”, ingen omedelbar succé. Den kräver en del av lyssnaren. Här finns förvisso låtar som sätter sig direkt, som ”Everything Will Flow”, som kunde blivit årets sommarlåt i Europa. Nu valdes dock tråkigare ”She's in Fashion”, som släpps som singel i juni. Men gruppens uppträdanden på Europas festivaler i sommar kommer med all säkerhet lyfta upp den singeln på listorna också.

Brett Anderson säger sig nu vara drogfri. Kanske det är en anledning till att ”Head music” mer känns som en platta att lyssna på i ensamhet. Där ”Coming up” på många sätt var en temperaturhöjande platta med kickar som ”Trash” och ”Filmstar”, där känns ”Head Music” mer som eftersläckning. Detta är positivt. Här finns ballader som är vackrare än det mesta – ”Flow”, ”Indian strings” och politiskt färgade ”Crack in the Union Jack”. Spännande ljudbilder i låtar som ”Savoir faire” och ”Asbestos”, och popdängor som ”Electricity” och ”Can't Get Enough”.

Investera i ”Head Music”. Den kommer hålla längre än de flesta plattor du köper i år. Har du möjlighet – se Suede i Hultsfred, eller någon av bandets tre spelningar i Roskilde. Gör också ett besök på www.suede.net, för Suede och deras skivbolag har förstått hur Internet ska användas.

Till sist, nu kan vi släppa diskussionen om hur Suede klarar sig utan Bernard Butler. En gång för alla. Det har Suede slutgiltigt bevisat.

Kursen lades när ”Coming up” släpptes. ”Head Music” är en naturlig fortsättning av ett band som fortfarande berör.

Fredrik Welander

Publicerad: 1999-05-18 00:00 / Uppdaterad: 1999-05-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #122

2 kommentarer

Debuten kom inte 1994, det var ju Dog Man Star som kom då! Dessutom var She´s in Fashion skivans bästa låt, inte tråkig för 5 öre. Att Coming Up skulle ha krävt mycket av lyssnaren håller jag inte med om, den skivan var ju hittig rakt igenom och låtarna satt direkt.

Brettan Oregistrerad 2002-04-23 00:22
 

Head Music är bättre än föregångaren men inte alls lika bra som de två första. Dog Man Star kommer att hålla förevigt!

Dark Star Oregistrerad 2002-05-28 10:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig