dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Live: Secret samadhi
Secret samadhi (CD) Live
1997
Radioactive
8/10

Förtjänar större publik

Lyssna

Sök efter skivan

Live är mycket stora i USA, men har inte slagit igenom i Europa ännu. Flitigt turnerande på den amerikanska collegescenen har gjort att Live ofta jämförs med R.E.M., även musikaliskt. Visst finns det vissa likheter, men också stora skillnader.

”Secret samadhi” från 1997 blev inte den succé Live hoppats på efter storsäljaren ”Throwing copper” som gjorde bandet till stjärnor i USA. Plattan består av 12 låtar, som skoningslöst sätter spår hos lyssnaren. Inledande ”Rattlesnake”, liksom vackra ”Ghost” förekommer fortfarande efter två år på flertalet av undertecknads blandband. Lives sound tilltalar den som vill ha starka melodier. Likheten med R.E.M. är omtalad, men beror mest på att Edward Kowalczyks röst har vissa likheter med Michael Stipes.

Med ”Secret Samadhi” har Live utvecklat soundet från ”Throwing copper”. Välproducerad post-grunge framförd av duktiga musiker, som aldrig blir tråkig. Här finns tunga nummer som ”Graze” och ”Heropsychodreamer” blandat med känsliga ballader som ”Turn my head” och ”Gas head goes west”. Låtarna håller en hög, jämn kvalitet och har något att erbjuda såväl den som vill ha ett soundtrack till festen som den som vill analysera mystiska basgångar.

Live är en grupp som förtjänar en större publik och ”Secret samadhi” är en av 1990-talets absolut starkaste plattor. Köp den nu så är du förberedd när Live släpper sitt nya album senare i år.

Fredrik Welander

Publicerad: 1999-03-12 00:00 / Uppdaterad: 1999-03-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #102

2 kommentarer

Instämmer

Sanchez Oregistrerad 2001-09-18 16:17
 

Måste säga att det tog ett bra tag för mig att inse hur stora Live verkligen var i USA, att det där var ungefär lika stora som jag ansåg att det förkänade att vara. Speciellt då alla som jag pratat musik med antingen inte hört talas om dem, och då framförallt om Throwing Copper, eller älskat dem förstår jag fortfarande inte varför de inte har blivit bättre mottagna här. Bra recension, bra skiva, bra band!

Rinman Oregistrerad 2002-11-22 00:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig