dagensskiva.com

48 timmar

Recension

New Build: Yesterday Was Lived And Lost
Yesterday Was Lived And Lost (album, Spotify) New Build
2012
Lanark Recordings
6/10

Ett stabilt nybygge

Lyssna

Sök efter skivan

Att ohämmad kreativitet och musikaliskt gränsöverskridande är två bärande fundament för Hot Chip är redan väldigt bekant. Dessutom har medlemmarna så mycket musik i sig som de känner bara måste ut att de i sina respektive sidoprojekt inte bryr sig om när det sker i förhållande till återkomsten till den gemensamma samlingspunkten.

För om det inte handlar om ett led i en oerhört smart marknadsföringsstrategi måste det vara förklaringen till att både The 2 Bears, för bara några veckor sedan, och nu New Build släpper sina debutalbum i precis samma veva som smakprovet Flutes från sommarens kommande Hot Chip-album In Our Heads börjar snurra (bokstavligen) på webben.

Det vore tråkigt om följden blir att de inte får den uppmärksamhet som de var för sig förtjänar. Både för att de en väldigt tydlig ledtråd till var Hot Chips sound kommer från genom att bryta ner det i mindre beståndsdelar men inte minst för att de står väldigt väl på egna ben. Där The 2 Bears någonstans bottnar i dansant house kryssar Felix Martin tillsammans med Tom Hopkins och LCD Soundsystems Al Doyle mellan elektronik och pop i ständiga krockar mellan ett snedluggat synthigt 80-tal, Brian Enos ljudkulisser och hyperkonstruerad David Byrne-fusion.

Spretigheten är påtaglig men med grunden i Martins komplext komponerade rytmer, retroelektronik och melankoliska popmelodier skapar New Build ett sound som oavsett om det handlar om ett struttigt möte mellan afrodisco och kritvit new wave i Mercy, fejkfunkad pop eller moogwobbliga släpiga ballader känns alldeles eget. Ojämnt, men framförallt i de stunder när de drar upp tempot som housepopeuforin i Behind The Shutter ett smått oemotståndligt nybygge som förtjänar upptäckas helt på egna meriter.

David Drazdil

Publicerad: 2012-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2012-03-16 01:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6291

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig