dagensskiva.com

48 timmar

Recension

CunninLynguists: Oneirology
Oneirology (album, cd) CunninLynguists
2011
RBC Records
6/10

Väldigt CunninLynguists

Oneirologi är termen för vetenskaplig drömforskning. Har man inte förstått av CunninLynguists tidigare album och Knos spridda produktioner att de någon gång skulle ge ett album den här titeln så förstår man det redan en minut in i Oneirology. Det är en tjock matta av ljud som rullas ut och manipulerar och kväver ens sinnen på samma sätt som drömmar gör.

Skivan, som släpptes i mars 2011, är gruppens femte i ordningen. Som vanligt är det gruppens rappande producent Kno som står för alla beats. Han är lika lätt att känna igen som alltid.

Det här albumet kräver inte mer tid än något annat av gruppen för att man ska uppskatta det, däremot kan det ta lite längre tid att gräva fram sina favoritlåtar ur det extremt homogena soundet. Hard As They Come (Act I) tycker jag är enastående bra. Beatet som väver in vad jag antar är en sampling bygger upp en stämning som på ett imponerande sätt bara växer under låtens fyra minuter.

Dreams är en annan favorit. Beatet är ganska lätt och upplyftande jämfört med resten, och gästande B.J. The Chicago Kids (nu aktuell med egna skivan Pineapple Now-Laters) sång gör låten till skivans ljuspunkt. Hårdslående Get Ignorant är också en galet fet låt som sticker ut tack vare beat och text, men mest imponerande är trots allt CunninLynguists säregna sound som låter utvecklat och fräscht samtidigt som man känner igen sig och vet vad man får. Trots det känner jag att Oneirology hade mått bra av att ha stannat på 10, 11 spår för att hålla den tunga känslan intakt. Nu når skivan upp till 50 minuter och det blir man lite trött av. Vilket, med det uppenbara temat, är ganska passande men tyvärr inte tillräckligt roligt.

Karin Lillbroända

Publicerad: 2012-03-05 00:00 / Uppdaterad: 2012-03-04 22:48

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6280

4 kommentarer

Whitnyspecial – J A T A C K

Joepp Oregistrerad 2012-03-05 21:45
 

Vilket skämt!! Detta album är en instant classic och förtjänar betydligt bättre betyg. För alla oss som förstår hip-hop/rap är detta album en fröjd. Underground Hip-Hopen lever i allra högsta grad! Och din kritik får du själv stå för. Jag tror inte många är eniga med dig och tröttnar inte i första taget. Alla beats är underbara och texterna är lika djupa och att sitta och drömma sig in i soundet skulle man kunna göra i flera timmar. Det släpptes för nästan ett år sedan men jag lyssnar fortfarande flitigt på låtarna. Detta är ren perfektion i mina ögon/öron…

/Hung

Hung Oregistrerad 2012-03-06 19:30
 

Jag kan absolut tänka mej att det här är ett album som verkligen kan bli en storfavorit hos folk. Det är ju väldigt speciellt, och har ett ganska trollbindade sound. Tyvärr gick det inte så djupt in i mej.

Karin Lillbroända Redaktionen 2012-03-07 17:04
 

Som en uppskattare av trip hop och mörk psykedelisk rock så låter det här som en rätt bra första album i hip-hop världen.
Jag gillar vad jag hör.

adrasl300 Oregistrerad 2012-04-06 16:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig