dagensskiva.com

48 timmar

Recension

John K. Samson: Provincial
Provincial (album, cd) John K. Samson
2012
ANTI
9/10

Geni

Det finns låtskrivare och det finns Låtskrivare. De där med stort L. John K. Samson är en sådan. Jag ska inte hymla med att jag är ett av hans stora fans, det vore att ljuga. Hans tidigare excesser i Propagandhi och The Weakerthans är alla fläckfria i min bok. Att förväntningarna på Provincial, hans första soloskiva, var högt ställda är därför ett grovt understatement.

Men de infrias. Det är precis så bra som jag hoppades på. Berättartekniken som präglat tidigare utgåvor återfinns här – återkommer till den senare – och popmusiken är precis så mättat lössläppt som jag önskade på förhand. Det blir väldigt tydligt i Cruise Night, skivans bästa spår, och sätter tonen för resten av albumet.

Med en titel som Provincial är det ingen överraskning att albumet är lokalt förankrat och handlar i mångt och mycket om livet i Manitoba, Kanada. John K. Samson har en förmåga att skriva om platser och få det att kännas som man själv varit där. Det är en av hans styrkor. En annan är att skriva självklara popsånger som fastnar. Poppunkiga When I Write My Master’s Thesis är ett utmärkt exempel på det.

Albumet pendlar mellan upptempolåtar och mer melankoliska tongångar och i Letter in Icelandic from the Ninette San och Heart of the Continent framförs låtarna med hjärtat på kavajslaget.

Löjligt bra. Geni. Rakt in på årsbästalistan.

Publicerad: 2012-02-17 00:16 / Uppdaterad: 2012-02-17 00:16

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6264

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig