dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Peter Broderick: http://www.itstartshear.com
http://www.itstartshear.com (album, aac) Peter Broderick
2012
Bella Union
8/10

Snäll musik (på ett bra sätt)

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Han verkar så snäll, Peter Broderick. Jag lyssnar på honom, på hans röst, och känner en stor ömhet. Ömheten kommer från en ganska svag röst. Inte svag som i dålig, men svag som i att han inte forcerar den. Alls. Han låter den bara smyga ut.

Jag hade bara hört instrumentalt material från Peter Broderick, som till exempel Float (Type, 2008) och Music From Falling Trees (Erased Tapes, 2009), innan jag hörde How They Are (2010). Men det var just mötet med hans röst som gjorde att jag fastnade på riktigt. (Han släppte Home, där han också använde sin röst, redan 2008 men jag hörde den inte då och har inte fastnat för den sen dess.)

Och om man jämför med How They Are känns http://www.itstartshear.com nästan svulstig, men det är bara i relation till hur avskalad den ep:n faktiskt var. Inspelad under en kort period när han var tvungen att vara still efter en knäoperation fanns det något i den skivan som tilltalade mig mer än något annat han dittils gjort. Den där nerven jag alltid söker. Kanske var det hans klaustrofobi som hördes igenom när han sjöng om att alltid resa, aldrig vara där ens när han var där.

Men han tog med sig någonting från den totala nakenheten han nådde på How They Are. På titelspåret It Starts Here sjunger han If your scale is to large your weight won’t even register. För även om http://www.itstartshear.com är något mycket mer än How They Are är anslaget fortfarande på en väldigt liten skala. Och det lilla han gör märks verkligen (på den skalan). På How They Are blev de sju spåren till slut lite enahanda i sin enkla form, här lyckas de nästan spreta trots det oerhört nätta avtrycket.

http://www.itstartshear.com är, över hans hela produktion, det mest sammanhållna arbete hittills. Han fångar både det som gör hans instrumentala- och filmmusik så vackert samtidigt som han inte tappar bort det vackra i sitt uttryck som singasonga.

Och det är med största sannolikhet den enda gången någonsin du kommer få höra någon sjunga en webbadress på ett vackert sätt. Med hyper text transfer protocol och allt, men utan port 80. På adressen via port 80 däremot kommer, när albumet lanserats i USA, du få ett svar på frågan han alltid får i intervjuer numera: Vad tycker du om nedladdning av musik.

Sajten ska vara ett sätt för alla som nåtts av hans musik att samlas kring. Oavsett om de laddat ner den, köpt den i en skivaffär eller ur Peters egen hand på en konsert. Den kommer innehålla texter, noter och all information du skulle vilja ha från skivan. Släpps när skivan släpps i USA (20 februari 2012). Snällt.

Kal Ström

Publicerad: 2012-02-11 00:00 / Uppdaterad: 2012-02-11 18:38

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6258

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig