dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fucked Up: David Comes To Life
David Comes To Life (album, cd) Fucked Up
2011
Matador/Playground
8/10

Drama

Ytterligheter. Hjärtskärande berättelser. Avgrundsdjupa förluster. Återfödelse. De som enkelt avfärdar hardcorepunk utan att gå in på djupet har här sitt motbevis. David Comes To Life är något så oförfalskat som en rockopera med plattan i mattan, utan en tanke på att blicka bakåt, mot hur det har låtit i dessa sammanhang.

Mot en bakgrund i hardcore tar kanadensiska Fucked Up oss med på en resa som flörtar med såväl shoegaze som raka popdrömmar och fläskiga rockriff. En resa som genom albumets 18 spår behandlar kärlek, tragedier, svek, hårda sanningar och ond, bråd död. Och man blir tagen av hur pass ärligt det hela är. Hur pass naket och utåtagerande det är.

Fucked Up övertygade redan på de två föregående albumen Hidden World (2006) och The Chemistry of Common Life (2008), då med ett mer renodlat hardcoresound. Däremot inte sagt att detta album kommer som en överraskning, tendenserna fanns där redan på förra skivan och framför allt på turnén som följde på det albumet.

Uppdelad i fyra akter, om man så vill, är det delvis en uppvisning i dynamik som är helt nödvändig i ett sådant här företagande och om man ska peta extra i elden så är det just där skivan brister lite. Det är 18 spår som inte riktigt fungerar i en helhet hela vägen. Och visst, Damien Abraham har en grym röst som gjord för hardcorepunk som klockar in under 20 minuter, nu blir det tyvärr lite för entonigt och odynamiskt.

Albumets inledning tuggar fradga och spottar på oss alla i sin iver att överbevisa oss och i Queen of Hearts och The Other Shoe gör de precis allt rätt. Mittpartiet av David Comes To Life inte lika mycket. Det ställs till rätta i avslutande trion The Recursive Girl, One More Night och närmast drömska Lights Go Up.

Fucked Up har inga motsvarigheter i genren eller utslitna epitetet rockopera. Kommer du dragande med Green Day eller The Who måste jag, vänligt men bestämt, visa dig var utgången finns.

Publicerad: 2011-08-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-08-08 21:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6069

9 kommentarer

Visst, väl producerat säkert, men absurt dåligt enligt mig själv.

Johan Johansson Oregistrerad 2011-08-09 02:19
 

Hardcorepunk?

DJ Oregistrerad 2011-08-09 07:52
 

Johansson: Det är din åsikt, du är berättigad att ha den. Jag håller inte med.

DJ: Inte lika mycket på denna skiva, som jag också påpekar.

Medlem 2011-08-09 11:13
 

Undrar lite hur det är tänkt att Fucked Up ska få plats på Stay Out West med en platta som denna bakom sig. Trodde aldrig de skulle växa sig så ljudmässigt stora så snabbt och var rätt glad med att bara ha de för mig själv som det där jävligt svettiga hardcore-bandet som spelar på Debaser Slussen-små lokaler men vafan, de är värda detta. En av årets bästa album.

Özgür Kurtoglu Oregistrerad 2011-08-09 13:13
 

Bladning mellan Offspring, Green Day och Blink 182 med en gnutta Avril. Bra skit.

JOEPP Oregistrerad 2011-08-09 13:20
 

Özgür: Håller med. Blev överraskad, glatt, över David Comes To Life och funderar över hur det kommer gå på lördag. Nu har jag förvisso aldrig varit på Brew House, kan säkert bli väldigt bra där! Men fan, de är värda att spela på i alla fall Linné i Slottsskogen. Oavsett, mig hittar du längst fram på lördag.

JOEPP: Oväntad kommentar. Du upphör aldrig att förvåna. Kul att du gillar’t.

Medlem 2011-08-09 14:42
 

Queen of hearts är fantastisk.

Abstract Oregistrerad 2011-08-09 21:22
 

Jag försöker ge detta en chans men det här är inte för mig. Jag förstår verkligen inte vad det är som är bra med denna sörja.

Anders Oregistrerad 2011-08-14 12:36
 

[...] singeln ut från kritikerrosade David Comes To Life, denna gång med en video som mer tar fram temat från skivan. Triangeldrama, kärlek och [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig