dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jóhann Jóhannsson: The Miners' Hymn
The Miners' Hymn (album, aac) Jóhann Jóhannsson
2011
Bad Cat
4/10

Hittad film

Bill Morrison skapar film med hittad film. Film från arkiv eller gårdsförsäljningar eller donerat filmmaterial. För en visning i katedralen i Durham beställde producenten Forma en film skapad tillsammans med isländske kompositören Jóhann Jóhannsson om den brittiska gruvindustrin.

Morrison besökte filmarkiven i området, de gamla starka gruvfackens överlevande representanter. Tillsammans skapade de en berättelse om storhetstid och fall i strid med Thatchers nyliberalism kontrasterade med nutida bilder från luften med gallerior och fotbollsarenor.

Till de sammanklippta bildernas rytm har Jóhannsson komponerat ett verk för brassorkester och orgel. Bleckblåsen för påminna om fackmarscherna och orgeln för platsen musiken skulle framföras live till filmbilderna.

Och när jag lyssnar känns det som även Jóhannsson använt sig av lånat material, men sådant han lånat från sig själv. Det är vackert och ödesmättat. De ensamma fanfarerna i Freedom from Want and Fear är magnifika, men i övrigt skulle jag hellre höra den här musiken till filmen (som nu i sommar släppts på dvd, omklippt för att bättre passa musiken) än att lyssna på den för sig själv.

Den första besvikelsen från Jóhannsson på skiva.

Kal Ström

Publicerad: 2011-07-21 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-20 23:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #6051

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig