dagensskiva.com

48 timmar

Text

Hultsfred 2011: Lördag och avrundning

Sista dagen på Hultsfredsfestivalen inleddes på inrådan av festivalciceron Nordlander, ivrigt påhejade av både Appelqvist och Hamberg, med Kriget och dess rockiga jazzfusion. Helt obekant med musiken hade jag lite svårt att ta till mig allt, men Per Nordmarks trumspel var oavsett vilket av absolut finaste snitt och det var det mest bestående intrycket jag tog med mig från den sista festivaldagen.

Den sista festivaldagen var för övrigt den som påminde mest om forna tiders festival. Människor började fylla området på ett helt annat sätt av den simpla anledningen att det gick tack vare att det nu var torrt. Det faktum att såväl endagarsbiljetter som Hultsfredsbor som fick komma in gratis dessutom strömmade till gjorde att det inte längre kändes helt ödsligt mellan scenerna och öltälten. Trivsamt i solskenet, helt enkelt.

En sväng förbi Nashville Pussys konsert på Blue stage var min nästa anhalt, denna gång på den bestämdaste avrådan från redan nämnde ciceron Nordlander.

nashville-pussy
Nashville Pussy.

Men bortom all jazzfusion, no wave, kraut och what not jag hade lyssnat på de senaste dagarna var det ganska befriande att bara koppla av och ta in Nashville Pussys sydstatsactionrock. Inget knussel, direkt från skrevet och till skillnad från kollega Appelqvist tycker jag Nashville Pussy även har låtarna för att bära upp en konsert. Och när Blaine Cartwright svingade kepsen under en av låtarna och sportade festivalens absolut bredaste mittbena var det inte utan att jag drog på smilbanden en aning.

Raised Fist stod på sedan på agendan, det enda jag verkligen hade siktat in mig på att se under lördagen. Och visst gjorde hardcoreveteranerna vad de skulle när de tog scenen på ett sätt som få hade gjort innan.

raised-fist
Raised Fist.

Alle med manskap har rutinen att beta av en spelning på tomgång, men faktum är att jag aldrig har sett dem göra det. I stället ger de alltid järnet hängivet och med en enorm energi. Då kan jag stå ut med att ljudet svajade märkbart och i princip bara bestod av sång och baskagge om man stod lite längre fram. Låtmässigt höll de sig till de senare skivorna konserten igenom i princip, men trots att det är det jag har hört minst av med bandet var det inga problem att ryckas med.

mf-doom
MF Doom.

Otippat nog var MF Doom en konsert som jag trivdes på rätt igenom sedan. Hip hop har aldrig varit riktigt min grej och bortom vissa Native Tongues-grejer och The Roots har jag inte gillat mycket genom åren. Efter att såväl Nordlander och Hamberg som självaste Mats Nileskär hävdat att Doom var mitt nästa steg in i hip hop-världen, föll så bitarna på plats när konserten väl var i gång. Helt klart värt att låna ett öra, även för en novis som jag själv.

Riddarna på White stage fick sedan tre låtar på sig i lördagsnatten, men där och då var min energi till slut förbrukad och jag valde att styra skutan mot hotellet igen, mer än nöjd med min festivalupplevelse. Nästa gång, Riddarna.

Sammanfattningsvis har jag, nu när jag försöker smälta mina intryck från Hultsfredsfestivalen 2011, haft en synnerligen trevlig festival. Jag tycker, till skillnad från större delen av Sveriges journalistkår vad det verkar, inte att regnet förstörde stämningen på torsdagen. Jag tycker inte att de 12 000 som besökte Hultsfredsfestivalen om man räknar in även endagars och icke betalande gäster till de tredagarsbiljetter som har sålts, att det var ett publikmässigt fiasko. Snarare var det mission accomplished, om jag minns vad Hultsfredsfestivalen hade satt upp som målsättning inför festivalen.

hultan-2011

I stället är jag glad.

Glad för att Hultsfredsfestivalen är tillbaka; för ett år sedan lades festivalen faktiskt ner, det är inte att förglömma. Glad för att jag fick se så många riktigt bra konserter som jag ändå fick och glad för att det faktiskt kom 12 000 personer till som fick chansen att uppleva samma sak som jag.

Hultsfredsfestivalen: vi ses 2012!

Tomas Lundström

Publicerad: 2011-07-18 17:48 / Uppdaterad: 2011-07-18 17:51

Kategori: Hultsfred 2011, Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig