dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dominik Eulberg: Diorama
Diorama (album, Spotify) Dominik Eulberg
2011
TRAUM/Border
8/10

Bach to nature

Lyssna

Sök efter skivan

Det är inte direkt musik för skogspromenader när Dominik Eulberg återigen ger oss Polaroidfoton av naturen i technoform även om Diorama åtminstone bitvis hamnar på rofyllda platser. Inspirationen är elva växter, djur och andra lokala naturfenomen och ett par av dem, som den vackert sakrala brutna psykedelian i Taeuschungs-Blume och Aeronaut förflyttar sig till soldisiga fridfulla skogsgläntor.

Men hur naturromantiskt känslosam Diorama än är möter den ständigt Eulbergs andra inspiration, artificiell urban midnattstechno. Det är i mötet mellan de två motsatsparen Diorama ständigt böljar. En kombination som Eulberg använder för att skapa både dynamik, variation och skönhet i perfekt förening. Intrikata ofta tunga beat och rytmmönster möter enkla försynta melodier som leker tafatt med dem.

Någon gång landar det i en högst otippad men originaltrogen euforisk 90-tals rave, i nästa dansar verkligen eldflugorna i Der Tanz der Gluehwuermchen. Andra gånger frontalkrockar barockharmonier med ilsket knorrande pulserande driv innan Metamorphose gråtmilda melankoli tonar ut skivan.

Det är en svår konst att som Eulberg syntetisera naturen, hylla dess storslagenhet och samtidigt behålla den skönhet och närhet till det organiska ursprung som varit inspiration. Pastoral skogvaktartechno har aldrig låtit bättre.

David Drazdil

Publicerad: 2011-05-17 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-18 14:07

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5986

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig