dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Burzum: Fallen
Fallen (album, mp3) Burzum
2011
Byelobog Productions
7/10

Modern tillbakablick

Sedan Varg Vikernes släpptes ur fängelset 2009 har produktiviteten kring hans enmannaprojekt Burzum varit hög. 2010 släpptes Belus och nästan på dagen ett år senare kommer nu uppföljaren Fallen.

För egen del dröjde det länge innan Burzum lockade. Bandets tidiga alster ses som milstolpar inom black metal, men själv föredrar jag Darkthrones album från tidigt 1990-tal före Det som en gang var alla dagar i veckan. Det var först i och med Belus som jag hittade en Burzumplatta att återvända till.

Vill man vara lite raljant är det märkligt att det skulle ta ett mord, ett antal kyrkbränder och sexton år bakom lås och bom för att bandet skulle kännas intressant. Men så var det väl till viss del för mig.

Belus har sedan dess varit mer eller mindre ständigt återkommande, särskilt vid lite lugnare tillfällen. Det är en skiva som inte låter som en traditionell black metal-skiva i betydelsen framträdande gitarrslingor och spartansk produktion, snarare är det hypnotiska ljudlandskap som hörs. Jag inbillar mig också att den nog förstås bäst från ett sådant perspektiv, snarare än från black metal-håll.

Fallen tar, precis som Varg Vikernes själv också säger, till stor del vid där Belus slutade. De långsammare partierna som tog stor plats på Belus känns igen direkt på Fallen. Det är partier som ofta bärs fram av ett medryckande tretaktskomp och där Varg sjunger vackert sorgset eller reciterar på ett närmast mässande sätt.

Men Fallen blickar även tillbaka till det traditionella black metal-soundet och låter framför allt brutalare. Det vittnar inte minst inledningen på första riktiga låten Jeg Faller om; de karga gitarrslingorna tar större plats direkt, trummorna är snabba och Vargs röst låter när han sätter den sidan till precis så primal som man önskar att en black metal-röst ska vara.

Däremellan rör sig Fallen, bortsett från småskruvade instrumentala Til Hel og tilbake igjen, som stänger skivan. Å ena sidan sorgset introvert, å ena sidan våldsamt extrovert, men sammantaget en modern black metal-skiva som tydligt förvaltar sitt arv. Vissa stunder lite väl sävlig, andra gånger helt perfekt.

Tomas Lundström

Publicerad: 2011-03-04 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-03 23:05

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5907

12 kommentarer

Hylla en förvirrad nasse så här – snyggt… Tror att jag slutar följa Dagens Skiva nu.

Sebastian Oregistrerad 2011-03-04 10:09
 

men kom igen, r kelly phil spector och jerry lee lewis går bra men inte greven?
det här tillsammans med tim hecker är det mest intressanta det här året har bjudit på än så länge.

H Oregistrerad 2011-03-04 13:05
 

Mig veterligen inte finns några belägg för att Varg har varit medlem i några nazistiska organisationer, utan att det mer handlar om att han är intresserad av och skriver om fornnordisk tro och fornnordiska språk. Något som däremot har gjort att han har förknippats med ovan nämnda organisationer på grund av deras intresse av samma sak.

Från Wikipedia:

In a 2009 interview with Vikernes, the Norwegian newspaper Dagbladet
pointed out that he has been linked to neo-Nazi and racist groups during his time in prison. Vikernes replied: ”I have never formed or been a member of such organizations. The only organization I am a member of is Riksmålsforbundet” (The Society for the Preservation of Traditional Standard Norwegian).

Sen är det ju en helvetes svårhanterlig gråzon, som jag egentligen inte alls gillar.

Tomas Lundström Redaktionen 2011-03-04 13:26
 

Ok, kanske lite snabb på avtryckarfingret där, men jag lyssnar inte på vare sig Spector, the Killer eller R. Kelly heller – dock inte pga eventuella karaktärsbrister utan bara för att jag inte tycker musiken är så intressant. Jag ska nog fortsätta leva mitt liv utan Varg Vikernes och fortsätta snubbla förbi här ändå från tid till annan.

Sebastian Oregistrerad 2011-03-04 14:45
 

Innan fängelsebesöket på runt 16 år, gav Vikernes ut fyra skivor (+ Aske) på 18 månader, så han anser själv att jobbar långsamt nu.

(intervjun med mina påståenden: http://www.metalsucks.net/2011/03/02/exclusive-metalsucks-interview-burzums-varg-vikernes/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Metalsucks+%28MetalSucks%29&phpMyAdmin=1nUyIaOU4gB9FdkkELo82cnzUCe

Pelle Oregistrerad 2011-03-04 20:14
 

Belus var grym som fan, detta låter lovande! Har mest lyssnat på Jeg faller på youtube och den är riktigt bra.

SA3L Oregistrerad 2011-03-05 17:26
 

Varför ge en mördare uppmärksamhet? Ska ni recensera Jackie Arklöfs kommande debut också? Anders Eklunds?

JOEPP Oregistrerad 2011-03-10 19:21
 

Gangster Rap med Jackie Arklöf låter ju som en höjdare! Kan det bli mer äkta?

Sluta löjla er nu. Detta är en musiksajt, inget annat.

gråben Oregistrerad 2011-03-12 07:31
 

Att kalla Vargs rasism för nazism är – rätta mig om jag har fel – som att göra det med Nation of Islam eller bolsjevikerna. Det är liksom mer komplext än så. Själv tror jag mest han är sociopat.

Vad neofolkig den är.

The MRZA Oregistrerad 2011-03-19 02:35
 

Håller med. Burzum var till 95 procent piss innan Belus. Nu är det helt plötsligt grymt bra och väldigt intressant. Bra att uppmärksamma Burzum Tomas.

Erik Oregistrerad 2011-04-14 17:33
 

I sina bästa stunder gör Varg Vikernes magisk musik. Tycker både Belus och Fallen är ojämna album men båda innehåller samtidigt spår som matchar det bästa han har gjort.

Matte Oregistrerad 2011-04-28 01:53
 

tycker personligen att alla får tycka precis som dom vill.. hur skulle det se ut annars?

och ja.. Varg är ett geni! det har jag tyckt ända sen jag hörde musiken för första gången.. nu för tiden, ca 15 efter så känner jag att vi ska vara jävligt glada varje gång detta musikgeni känner för att släppa nytt/gammalt material. han är en av de få som fortfarande känns ”äkta” finns inte många av dom kvar nu..

Erik Eriksson Oregistrerad 2011-06-24 19:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig