dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Calexico: Circo: A Soundtrack by Calexico
Circo: A Soundtrack by Calexico (album, cd) Calexico
2010
Lunada Bay/Good Clean Dirt
6/10

Sceniskt sällskap

Lyssna

Sök efter skivan

Tino Ponce känner inte till något annat än cirkuslivet. Han är en av fyra bröder som verkar i samma tradition. Han har aldrig bott i ett hus, aldrig haft semester och han kan inte skriva sitt namn.

När vi möter Ponce i dokumentären Circo, som nyligen visades på Göteborg International Film Festival, är han på väg från stad till stad med sin cirkus och sin familj. Barnen är uppväxta på cirkusen och utgör den större delen av artisterna i den. Frun har följt med sedan femtonårsåldern. Med närgångna medel skildrar Aaron Schock en familj i ekonomisk och känslomässig kris. Frun Ivonne är frustrerad över hur barnen aldrig fått gå i skolan utan istället drillas i akrobatik tills de gråter av utmattning. Barnen börjar se sig om och upptäcka det som finns utanför. Den äldre generationen håller fast vid familjens tradition och ser inte med blida ögon på de familjemedlemmar som hittat kärleken eller ett annat liv och blivit bofasta. Livet på vägen är det enda livet i familjen Ponco.

Den snudd på uppgivna skildringen av familjen Ponco och en döende cirkuskultur ackompanjeras av Calexicos melankoliska filmmusik.

Det här är en av de första gångerna jag lyssnat på ett soundtrack innan jag sett filmen. Det har sina sidor men med tanke på att soundtracket är så splittrat – det är uppdelat på 28 spår – så är det svårt att hitta ett tema i musiken utan att ha sett filmen. Här finns inga återkommande partier eller någon röd tråd att grabba tag i. Men efter att ha sett filmen finner jag att spår som Los Suenos de Tino är som ett ledmotiv. Den är enbart en och en halv minut lång men det är långdraget i Circo-sammanhang.

De väldigt korta styckena är min största invändning mot skivan. Det är ganska svårt att lyssna på alla dessa korta filmklipp med prat och instrumentala partier på en halv minut, som så starkt knyter an till särskilda scener i filmen. Det är svårt att hitta den musikaliska behållningen med så korta stycken. Stycken som inte är skrivna för att lyssna på, utan för att titta på. Men Circo kan även fungera att lyssna till när du mer vill ha sällskap av mexikanska toner och stämningar än storslagna melodier.

Dokumentären Circo slutar både olyckligt och hoppfullt och just de känslorna är lätta att hitta på soundtracket.

Circo Teaser from Aaron Schock on Vimeo.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2011-02-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-08 08:15

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5884

2 kommentarer

[...] This post was mentioned on Twitter by Romain and Maria Gustafsson, dagensskiva.com. dagensskiva.com said: Calexico "Circo: A Soundtrack by Calexico": Tino Ponce känner inte till något annat än cirkuslivet. Han är en av… http://bit.ly/eewea8 [...]

 

[...] höst ger Calexico ut en vinylbox om åtta album. Boxen börjar i 1999 års Road Map och slutar i soundtracket till filmen Circo från 2010. Även eminenta [...]

Calexico ger ut vinylbox | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-08-22 21:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig