dagensskiva.com

48 timmar

Julkalendern

13 december: Esmeralda Moberg (Skuggpoeten)

Tillsammans med Looptroop Rockers musikaliska motor Embee är Esmeralda Moberg Skuggpoeten. Tillsammans gör de förtrollande vacker musik de själva valt att kalla urban folk. Den självbetitlade debuten hör utan tvekan till årets starkaste svenska utgåvor. 

Vilket är årets album? 
Petter Berndalens Rhythm of Sweden part 1. Ett 40 min långt trumsolo av folkmusikaliskt melodispel är det jag hört som gjort mig gladast och stoltast över min genre i år. 

Vad kommer du att minnas från musikåret 2010?
Att en otippad och fantastisk musikromans fick sin slutgiltiga form och mötte världen som Skuggpoeten! 
 
Det politiska uppvaknandet inom folkmusiken efter att SD kom in i riksdagen är mäktigt. SD vill i sin främlingsfientlighet och islamofobi lägga beslag på, definiera och ”renodla” svensk folkmusik. Trots deras önskan att ge folkmusiken en halv miljard (!!!) kronor är det så gott som ingen som anslutit sig till dem. Vackert! Folkmusiker vill helst spela spela spela och har väl inte varit politiskt aktiva sedan sjuttiotalet, men nu har ”Folkmusiker mot främlingsfientlighet bildats, artiklar, insändare och brev har skrivits och samtal med politiker pågår. Dags att definiera oss själva.

Vad ser du fram emot 2011?
Mer aktivt motstånd mot SD från olika håll i musikvärlden.

Spelningarna i Jokkmokk ochi Saltoluokta.

Ett kontrasterande projekt som är mer röj och ös och mindre textburet. Överladdad poesi är det värsta jag vet. Man kan bara ladda broar, åar, bussar och kranar till en viss grad om det ska bli bra, så nu behöver innersta muskulaturen nåt annat!

Patrik Hamberg

Publicerad: 2010-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2010-12-08 09:18

Kategori: Julkalendern 2010

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig