dagensskiva.com

48 timmar

Recension

M.I.A.: /\/\ /\ Y /\
/\/\ /\ Y /\ (album, mp3) M.I.A.
2010
XL Recordings/Playground
8/10

En musikalisk klusterbomb

Kommer ni ihåg hur /\/\ /\ Y /\ togs emot?

Jag minns det ungefär så här. Nästan alla jag känner hatade hårt på XXXO, kallade den ett lamt försök att göra en Lady Gaga. Hon hängdes ut och hånades för dubbelmoral av en amerikansk journalist och gick twitter-banans som hämnd. Hon släppte en video till Born Free som blev bannlyst av YouTube. Exet Diplo smågnällde att hon inte varit särskilt peppad under inspelningen.

I stormvinden glömdes det på något vis bort att M.I.A. släppt ett alldeles fantastiskt störigt album, sprängfyllt med så mycket idéer att det exploderar som en klusterbomb. Och jag förstår på sätt och vis de som slog bakut och konstaterade att de inte pallade mer. Attacken är ofta total. Energin sprutar ur högtalarna.

Under tiden som gått sedan albumet landade har det sakta men säkert vuxit till ett av årets självklara mästerverk. Låtar som magiskt enerverande oljudsbomben Teqkilla och hyperintensiva, Suicide-samplande, Born Free är inget annnat än magnifika. Och det är inte direkt så att de är ensamma på albumet. Det är egentligen bara att fortsätta räkna upp dem.

M.I.A. 2010 är ingen lycklig färgglad popsensasation. Hon målar med arga och hårda färger. Träffar hårt och direkt. Vägrar att ställa sig i bakgrunden. Det här är en samling låtar som kräver uppmärksamhet, som vägrar att ta någon skit.

Enerverande? Visst.
Hur skulle jag inte kunna älska det?

Patrik Hamberg

Publicerad: 2010-11-18 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-18 11:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5789

3 kommentarer

Hear hear. MAYA har bara vuxit för mig under hösten och jag tycker att de håra, argare beatsen klär M.I.A. helt fantastiskt. Och jag förstod faktiskt aldrig parallellerna mellan XXXO och Gaga. Jag ser den bara som en galet bra låt.

Och dessutom kan bonusspåret Internet Connection vara en av årets mest medryckande låtar!

Dixit Medlem 2010-11-18 08:43
 

Bästa sen Robyns debut!!

Show Me Love!!

björnv Oregistrerad 2010-11-18 21:08
 

ord!

Medlem 2010-11-19 23:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig