dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Houman Sebghati: Alkemisten
Alkemisten (album, cd) Houman Sebghati
2010
Jerusalem Records
7/10

Heavy hiphop från Hässelby

Lyssna

Sök efter skivan

Tyngd, Houman Sebghatis musik definierar det ordet. Han har en tyngd i sin musik som varje hiphophead kommer att digga. Han har också en bred talang som imponerar. Allvar och långsamma beats blandas här med sprudlande låtar (Aajt!), och Houman trampar aldrig snett.

Alkemisten är ett måste för den som gillar hiphop, oavsett om man trivs bäst med svensk, brittisk eller amerikansk. Jag blev förvånad över det världsliga och proffsiga sound som är Alkemisten. För den som inte är bekant med svensk hiphop är Houman Sebghati en grym början. Houman rappar på svenska och skriver texter som har något att säga. Han beskriver Sverige och han delar med sig av allt han ser och tycker. Hans flow är felfritt, och hans lätt predikande ton får de välpolerade beatsen att undvika allt vad tråkig mainstream heter, även om de mycket väl hade kunnat bli trista radiodängor om någon annan hade rappat på dem.

På minussidan finns refrängerna. Sång- och melodimässigt håller de inte samma standard som Houmans verser, och ibland gör de ganska grov skada.

Femton spår brukar inte vara en jobbig mängd, men Alkemisten är en lång timme. Kanske för att första halvan är den vassaste och roligaste. Lögner med Promoe är en råstark låt som inte möter någon större konkurrens på andra halvan. Det är en lättlyssnad hit, samtidigt som den är värd din koncentration. Allra bäst gillar jag titelspåret. Tempot är lågt och allt handlar om Houmans ord. Beatet är speciellt och ett av skivans bästa, men den överfeta tyngd som uppstår beror mer på Houmans flow än på instrumentalen. En av årets bästa låtar.

Synd är att Blickar Framåt inte fick vara plattans sista spår. Den är förutom en av skivans bästa låtar en perfekt avslutare med sitt förenande tema. Visserligen är de två sista låtarna bra i sig, men jag känner ändå viss agg mot ett förlorat perfekt avslut.

Samplingar från gamla Jönssonligan-rullar dyker upp vid några tillfällen, och de ska kanske mer ses som något kul än som meningsfulla komponenter av skivan, även om Houman använder skitsen som bryggor mellan olika låtteman. Sickan och gänget blir föga förvånande märkliga att höra på en hiphopskiva.

Alkemisten är den bästa svenska hiphop jag har hört på länge. Houman Sebghati är garanterat en av de bästa svenska rappare jag har hört någonsin. Flowet är fett och texterna är välskrivna, men det som slår högst är känslan och passionen som nästan går att ta på.


Lögner (Med Promoe)


Världsvinden

Karin Lillbroända

Publicerad: 2010-11-03 00:00 / Uppdaterad: 2010-11-02 22:49

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5770

8 kommentarer

”Houman Sebgathi står i Uppslagsverket
Från Skåne till Närke”

Han är sjuk grym på texter!!! Min favvo efter Petter och Kenne Ringen!!!

Primal Oregistrerad 2010-11-03 00:16
 

houman sebghati tar ett steg upp på scenen

W Oregistrerad 2010-11-03 02:16
 

Omslaget är ju en ren kent-ripoff.

Jenne Oregistrerad 2010-11-03 08:50
 

Arg skåning använder sitt Primal-troll för att ventilera sitt hip-hop-komplex. Släpp fram spöket istället för trollet, skåningen.

bjornw Oregistrerad 2010-11-03 09:06
 

Eller skelettet, menar jag :)

bjornw Oregistrerad 2010-11-03 09:07
 

Houman här. Vi hade ingen aning om Kent-omslaget när jag satte mig på hästen. Hatare håll käften

Houman Oregistrerad 2010-11-03 17:06
 

hehehe, fan Houman, man kan inte hata ihjäl en hatare.
Det måste ske med kärlek, är du inte alkemist?

Men seriöst; fet album, diggar som fan.

mustwarnothers Oregistrerad 2011-02-06 18:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig