dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Håkan Hellström: 2 steg från paradise
2 steg från paradise (album, cd) Håkan Hellström
2010
Stranded/Universal
9/10

Filosofiskt missnöjd, ekonomiskt bortskämd

Göteborg har börjat kännas kallt, Vägvalet vinner platser i kommunvalet, man blir misshandlad och rånad på krogen, kvinnor blir mördade på väg hem, Marcus Birro får ingen respekt i Göteborg. Funderar allvarligt på att flytta – tills man ser videon till River en vacker dröm.

Där han vandrar omkring i höstljus som glädjen själv är han onekligen den bästa faktorn i Göteborg, den ultimata profeten i sin egen hemstad. Den enda som går hem i alla läger, älskad av fyllegubbarna i parken och småbrudarna på Avenyn. Den enda som inte verkar ha fattat det är han själv.

På den bejublade Way out Westspelningen i augusti hade han specialskrivit en låt enkom för att runda av den kollektiva eufori som var liveframförandet av Känn ingen sorg för mig Göteborg. Han sa att vi bara kommer få höra den en gång så om vi vill höra den igen får vi spela in den på våra telefoner. Sedan river han av River en vacker dröm. Några veckor senare publiceras en video på youtube där han känner sig tvungen att förklara varför låten har blivit första singeln, den var för speciell: ”Det är nästan en jubileumslåt kan man säga, handlar om de tio åren som har varit”.

Tack får vi säga, för vi fick ett episkt bokslut på Hellströms första decennium i våra öron och en bekräftelse på att han flyger in i ett nytt, inte tillbakablickande men framåt. I titelspåret dansar han sig långsamt fram på dåliga gatan som befolkas av de mest suspekta typer, rullskridskor, mopeder och slumpmässiga rumbafester.

Allting börjar dock med en soulig melankolisk visa som fylls av Håkans kära tvärflöjt och en melodi som luktar Air. Vid första lyssningen svamlade jag om 70-tal och schlager. Håller fast vid att om Dom där jag kommer från hade ställt upp i melodifestivalen 1976 och 70-talet var den perfekta efterkonstruktion som vi som inte upplevde det vill att det ska vara så hade den vunnit.

2 steg från paradise har två sånger som kan kallas ballader, Jag vet vilken dy hon varit i och Vid protesfabrikens stängsel. De stannar av tempot men erbjuder en välkommen andningspaus. Vid protesfabrikens stängsel är den låt jag tycker minst om och till och med den är bra.

I en intervju med PSL säger Hellström att han bad om att få den göteborgska bakgrunden på omslaget mer färgglad. ”Måla den här fula staden vacker, måla purpur där istället.” Skivan är en bild av Göteborg, minnen, drömmar och karaktärer som man får blunda hårt för att se framför sig. Trots att det uttrycks mycket osäkerhet och melankoli kan man inte tvivla att på att han är säker på vad han gör. På dagen tio år efter debuten släpps en skiva som har allt som gjorde att hela Sverige kärade ner sig i honom men med en ytterligare dimension av utveckling, tillbakablick, framåtblick och nytänk. Det råder ingen tvekan om att han kommer att stanna kvar länge till. Sedan när man tror att man har hört allt kommer sista spåret Du är snart där och jag golvas. En magisk låt som byggs upp och upp tills den avslutas på det mest hoppingivande lyckorusiga sätt.

Fortsätt när dom lynchat sista hoppet
Fortsätt när allt du levt för du räknats ut som ett skämt
Där under träden, bakom stängslet
finns en stig för dig, fortsätt
När du blir gammal
När du somnar
Med et sista dom sa in din dörr
’Håkan du var bättre förr’

Blitt sparkad runt några gånger
Som en del måste bli
för o fatta vad som betyder nåt
och vem som går att lita på
men när du var med mig
Musiken slutade aldrig
Du bara får mig att hänga kvar
För jag tror
när vi går genom tiden
Att allt det bästa
inte hänt än

Jag är så uppslukad att jag är oförmögen att hitta någon negativ kritik. Jag vänder mig till Kal som brukar vara klarsynt och presenterar här hans tweet, helt ryckt från sitt sammanhang för att illustrera: @kalstrom in reply to @EmilJansson: Alla riktiga människor gillar Håkan.

Marie Lindström

Publicerad: 2010-10-09 00:00 / Uppdaterad: 2010-10-09 00:47

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5742

18 kommentarer

”Funderar allvarligt på att flytta”

Fan va Göteborg får ta mycket skit nuförtiden. Att hela staden blir så enormt upprörd över ett mord säger väl egentligen mycket mer om vilken fin plats det fortfarande är. Och det här om att Göteborg skulle vara en ful stad förstår jag inte heller, och jag är inte ens någon lokalpatriot uppvuxen här, jag är inflyttad, och trivs jävligt bra. Till och med på Hisingen. För övrigt har jag tappat mycket jävla respekt för Håkan sen han i ”Dom kallas oss artister” räknade bort just hela Hisingen som ”skit vi inte ens ska tala om”. Det är ju den jävla attityden som sprider kylan Birro och hans gelikar babblar om.

Emil Oregistrerad 2010-10-09 23:44
 

Andra Långgatan! JA!

Medlem 2010-10-10 04:52
 

Hur man än vrider på det. Den mest överskattade artisten i Sverige de senaste 10 åren.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-10-10 11:46
 

[...] 2 steg från paradise (album, cd) Håkan Hellström [...]

Tio år av Håkan Hellström | dagensskiva.com Oregistrerad 2010-10-10 15:36
 

@Emil: Har kärlek för Göteborg och mycket jag klagar på är egentligen svenska problem mer än Göteborgska problem men om du vill ha en längre lista kan jag lägga till: det finns ingenstans att bo, Storan lägger ner, Debaser flyttar inte in, när band kommer till göteborg är det 1) dyrt 2) slutsålt på 10 minuter, man har fortfarande inte lärt sig av 60-talets riv-och-förstöranda, västtrafik, kanalen är en parkeringsplats, Rosenlund.
Slutklagat. Göteborg är fint!

Marie Lindström Redaktionen 2010-10-11 11:41
 

Tog precis en promenad på andra långatan. Kollade lite skivor. Käkade en underbar soppa på Pustervik. Gick med solen i ögonen tillbaka till jobbet och inser nu att jag är lycklig över att ha hittat hem.

Chrille Kräks Oregistrerad 2010-10-11 14:24
 

På tal om ingenting så tycker jag Vid protesfabrikens stängsel och Jag vet vilken dy hon varit i är nästan bäst, fast det är så jäkla svårt för allt är så bra. Jag är i alla fall mer för de lugna låtarna än dom hetsiga. Fast allt är Så. Jävla. Bra. FAN!

Samuel Oregistrerad 2010-10-14 10:05
 

Ni vet känslan när man är väldigt insatt i något och så har en annan person en annan åsikt om saken och man tänker ”men gud, du tror att du vet men det är ju bara helt fel.” Alltså verkligen. Helt fel. Och någon kanske då tänker ”men vadå, det är ju en subjektiv fråga?” och jag tänker då ”Nej, det är det inte. Verkligen inte. Tex ”Dylan skriver inte dåliga texter”, det är inte subjektivt. tycker man det är man dum i huvudet. Lite så känner jag då folk tok-dissar Håkan. Det lixom kittlar lite för de har lixom…fel.

Angående ”Hälften Man Hälften Kakas” kommentar.

Viktor Oregistrerad 2010-10-15 09:49
 

jag har bott utomlands i 10 år nu, men nar jag tanker pa Göteborg sa minns jag dom långa nätterna och tidiga mornar pa Nef, Jazzhuset och efterfesterna, ånesten och mitt langtande hjarta, jag minns Hakans forsta skiva och hur sparvagnen plingde utanfor mitt fonster. Jag minns det mycket vackrare an vad det ar. Varje gang jag kommer ‘hem’ far jag lite ont i hjartat, dels av dom fina minnena, dels av de daliga (personlig historia kanske) och for att jag har glomt all skit. Nar jag tanker pa Goteborg (och Sverige) sa gor jag det med rosetinted nostalgiska ogon, kankse for att Hakan kan fa mig att langta tillbaks, inte till Goteborg nu men Goteborg 2000, nar jag var 20 år och planlös. Jag alskar den har videon, jag alskar att Hakan har velat ‘måla Goteborg vackert’, for pa sitt egna kantiga och deprimerande satt sa ar Goteborg vackert.

t Oregistrerad 2010-10-17 11:36
 

jag antar att det faktum att recensionen oblygt plankar förordet till v for vendetta funkar bra som nån slags metahint till håkans förmåga att inlemma och förbättra andras produktioner i sina låtar. snyggt! måste säga att detta är den bästa håkanskivan sen den första håkanskivan. den träffar mig rätt i plytet på samma sätt, fast den är så annorlunda. hans röst och sångstil är oefterhärmligt grymt bra, beatlesgitarrerna knäcker och tvärflöjtarna likaså. 10/10

hasse Oregistrerad 2010-10-20 17:01
 

[...] Dagensskiva [...]

 

@Hasse Jag har försökt hitta förordet till V för Vendetta men hittar bara citatet ”Jag var naiv som trodde att det skulle krävas något i stil med ett kärnvapenkrig för att göra britterna till fascister”. Om det var en plankning så måste det ha varit en plankning från det kollektiva undermedvetna.

Marie Lindström Redaktionen 2010-10-26 11:08
 

Är du medveten om att ”Filosofiskt missnöjd, ekonomiskt bortskämd” är en parafras på en Mick Jagger-intervju från 1969? Journalisterna frågar Jagger om han nu är tillfredsställd (apropå ”I can’t get no satisfaction”) och han svarar att han är ”financially dissatisfied, sexually satisfied and philosophically trying”.

Viktor Oregistrerad 2011-01-03 09:43
 

@Viktor Svar ja. Är det inte en del av Håkans charm? Att han lånar/stjäl.

Marie Lindström Redaktionen 2011-01-09 13:44
 

[...] Hellström 2 steg från paradise Tack får vi säga, för vi fick ett episkt bokslut på Hellströms första decennium i våra öron [...]

2010 års 55 bästa skivor | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-01-15 16:14
 

@Marie Lindström: Det är ingen kritik, bara en ren fråga om nyfikenhet. Tack för svaret.

Viktor Oregistrerad 2011-01-17 17:45
 

[...] Håkan Hellström 2 steg från Paradise Tog precis en promenad på andra långatan. Kollade lite skivor. Käkade en underbar soppa på Pustervik. Gick med solen i ögonen tillbaka till jobbet och inser nu att jag är lycklig över att ha hittat hem.– Chrille Kräks [...]

Era bästa skivor 2010 | dagensskiva.com Oregistrerad 2011-01-20 20:55
 

Håkan är kung!!! =)

Jakob Oregistrerad 2011-03-18 19:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig