dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Department of Eagles: Archive 2003-2006
Archive 2003-2006 (album, cd) Department of Eagles
2010
Bella Union
7/10

Idéer på skiva

Det är inte ett förädlat sound man får på Archive 2003-2006. Det är inte ett sammanhållet album. Det är inte ens musik som var tänkt att ges ut. Enligt Fred Nicolaus text i konvolutet verkar det som om Department of Eagles egentligen aldrig gjort något som var meningen att det skulle ställas ut till föräljning och allmän åskådan. Men hungern efter stämsjungande Brooklyn-bor är stark och förra albumet In Ear Park blev en kioskvältare.

Archive 2003-2006 är skisser, låtar och regniga söndagar inspelade före In Ear Park men efter debuten från 2003. Det flaxar lite hit och dit. Håller gärna spåren ner mot 1.30-strecket. Skissar inte klart så ofta. Men det är ändå så satans bra.

Det är musik med små medel. Korta, enkla stycken arrangerade efter infall och stort kontrollbehov. Det är ett album egentligen inte fler än två kan klara att göra. Att hålla ihop något så enkelt utan att driva iväg. Ibland blir det småputtrigt. Det är i de korta styckena där det egentligen inte händer någonting. Spår utan idé. Eller spår där Fred Nicolaus och Daniel Rossen testar idéer för att snart överge dem.

Archive 2003-2006 är ett In Ear Park utan tryck. Höjd volym ger inga effekter. Ett drivet komp på en akustisk gitarr ger inga spelningar i större konsertlokaler. Archive 2003-2006 är som ett avslut på ett band som egentligen aldrig var ett band. Archive 2003-2006 är ett album du sitter hemma och lyssnar på under tiden du lägger pussel och hösten kommer till stan.

Maria Gustafsson

Publicerad: 2010-08-18 00:00 / Uppdaterad: 2010-08-17 19:53

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5690

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig