dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Candy Claws: Hidden Lands
Hidden Lands (album, mp3) Candy Claws
2010
twosyllable
7/10

De gömda paradisen

Texterna till Hidden Lands genererades genom att stycken ur The Secret Life of the Forest av Richard Ketchum kördes genom Google Translate till japanska och sedan tillbaka till engelska igen. Grunderna för musiken petades sakta fram på en keyboard, som ingen i bandet visste hur man hanterade. Med andra ord, helt enkelt lysande förutsättningar för att skapa en väldigt stor hög av skräp.

Hidden Lands är egentligen mer en sinnesstämning än ett album med en samling låtar (till hur stor procentandel detta beror på ”okunniga” musiker är okänt). Man säger sig själva ha inspirerats av hur Daft Punk mixar sina liveset i arbetet med framtagande av låtstrukturer, men det är huvudsakligen ett påstående att enbart acceptera, eftersom de hjälmbärande fransmännen (som i skrivande stund förhoppningsvis är väldigt upptagna med att färdigställa Tron Legacy-soundtracket) inte är den första referens som knackar på dörren. Tankarna går snarare till tidigt 00-tals mossambient som till exempel Boards of Canada, även om Candy Claws är betydligt mer förtjusta i reverb och skeva gnisselljud.

”Som Lost-ön utan svarta rökmonster” var bland det första undertecknad associerade fram. Så, ja, kort sagt, en slumpad tropisk ö, även om den hågade också dra paralleller från titeln Hidden Lands till tidsresande öar.

Hidden Lands bjuder på drömska melodier av ett slag som är känns relativt ovanligt i en sekund när allt tycks handla om rymddisco. Ibland uppenbarar sig mer direkta strukturer i det mjuka diset, som Silent Time of Spring och Sunbeam Show, men de flyter snart bort igen, om än i maklig takt. Större delen av tiden är Hidden Lands just avlägsna stränder, precis bortom räckhåll. Det är egentligen oväntat intrikat mot en så skenbart amatörmässig bakgrund. Skivan tycks ofta verka i någon alternativ verklighet, där melodier genomgår metamorfoser och skiftar skepnad istället för att komma och gå.

Det allra bästa är förmodligen att lyssna på Hidden Lands i hörlurar, eftersom delar av den lätt går upp i rök ute i solljuset. Och även om det inte må vara en skiva att spela om och om igen när som helst, så var det länge sedan ett band väckte min fantasi till liv på det sätt som Candy Claws gör.

Martina Nordman

Publicerad: 2010-08-12 00:00 / Uppdaterad: 2010-08-11 12:11

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5683

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig