dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Curren$y : Pilot Talk
Pilot Talk (album, cd) Curren$y
2010
BluRoc/Roc-A-Fella/Def Jam
8/10

En riktig högvalutare

Curren$y kanske är en av de rapparna som man på grund av svensk tradition lätt avfärdar på grund av hans namns andemening, eller helt enkelt för det något töntiga dollartecknet som ersatt ett traditionellt s. Något som har sina rötter i Master P och den tiden då Curren$y låg på bolaget No Limit Records.

År 2010 har Curren$y hunnit arbeta sig förbi independent-stadiet och droppar nu på Damon Dashs nystartade Roc-A-Fella-labels genom Def Jam. Så nu lär han få även större spridning än tidigare och synas över hela sin nation och utanför.

Ljudmässigt är Pilot Talk ett av årets mest kompletta verk från början till slut. 13 spår som alla håller samma standard beatmässigt. Ski eller Ski Beatz som har producerad den större delen av skivan har verkligen gjort ett toppenjobb. Något annat är kanske inte att förvänta sig från en som producerat delar av Jay-Zs debutskiva och mängder av andra tungviktare. Och i sin kommande almanacka har han skrivit in sig som producent för Jean Grae, Joell Ortiz och Ras Kass kommande skivor. Så man förstår att det oftast är syntar, trummor och bas i symbios från Ski.

Curren$y gör sig utmärkt över skivans spår med en släpig kodeinstämma som ibland nästan går till överstyr och blir lite down syndromig. Lite som en Mos Def, som också gästar skivan, från söder (New Orleans). Fast Curren$y är sällan politisk och oftast inte heller särskilt sakral eller själslig. Istället är han ganska rakt på med texter om sina drömmar, pengar, skryt, gräs och vardagstankar. Det är sällan Curren$y chockar textmässigt och strukturmässigt, men han låter och gör sig bra på Skis beats. Det känns härligt med en genuint album år 2010. 13 spår att lyssna på från A till Ö utan intro, utro och massa mellanspel för utfyllnad. Förvånansvärt bra skiva som utan tvekan ger valuta för pengarna!

Curren$y – King Kong

Curren$y med Nesby PhipsPrioritize (Beeper Bill)

Curren$y – Audio Dope II

Curren$y med StalleyAddress

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2010-07-14 12:04 / Uppdaterad: 2010-07-14 12:21

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5652

5 kommentarer

Ojoj, det här verkar bra. Jag har missat, men den är så gott som beställd nu. Ska bli intressant att se vad Dame Dash styr upp med ”nya” Roc-A-Fella härnäst. Tror det kommer bli bra det här!

Karin Lillbroända Redaktionen 2010-07-14 13:29
 

”down syndromig”?

Janne Oregistrerad 2010-07-14 15:08
 

Låter han som Joel bitar Joel, eller hur ska man förstå dig?

Janne Oregistrerad 2010-07-14 15:09
 

Janne: Down Syndrom: http://sv.wikipedia.org/wiki/Downs_syndrom

Jag gjorde ett eget adjektiv av syndromet.

Karin: Vi håller tummarna!

Pontus Gustavsson Medlem 2010-07-15 16:11
 

En till om än lite sen recension av Pilot Talk..

http://sebsextiett.blogspot.com/2010/08/recension-pilot-talk.html

Seb61 Oregistrerad 2010-08-09 16:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig