dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Salem al Fakir: Ignore This
Ignore This (album, aac) Salem al Fakir
2010
Virgin/EMI
6/10

Salem dog Google-döden

Till förra skivan skulle Salem al Fakir lanseras utomlands.

Han blev en Astronaut, blev producerad som en Bee-Gee och trimmade sitt namn till bara Salem.

Konspiratoriskt tänkte jag att de inte vågade utlandslansera någon som hette något vars namn skulle kunna vara en terrorist. Det var ju bara det att de inte riktigt tänkte igenom det hela.

Salem al Fakir har sin charm för att han är sin egen. Eller rättare sagt han stjäl snyggt, gör stölderna till sina egna och fyller ut med egen karisma under den där burriga kalufsen. Till första skivan talade han mycket och ofta om att han inte hade några influenser, att han knappt lyssnade på musik. Det enda jag kunde tänka var att om han inte blåljög för att slippa svara på frågan så har det var extremt mycket musik i hans hem som han fått med modersmjölken. För han låter som att han kokat soppa på sjuttiotalets populärmusik och mest kryddat den med sig själv och sin naturliga musikalitet.

Till utlandslanseringen var det där kvar, men det var mer slipat, eller utspätt. Smakerna var borta. Och när man späder ut för mycket blir det ingenting alls kvar. Om det inte finns något alls som lockar försvinner hela poängen. Han dränks bland andra allt det andra. Precis som hans namn dränktes bland allt det andra i utlandslanseringen. Han tänkte liksom inte alls på SERP:en.

salem: Desination Salem, Salem, Massachusetts, Salem, Tamil Nadu, Salem Massachusetts – The Comprehensive Salem Guide, Welcome to Salem, MA, City of Salem, Oregon, SALEM on MySpace Music – Free Streaming MP3s, Pictures & Music …, National Geographic: Salem Witch-Hunt–Interactive, City of Salem Virginia, Official Government Web Site.

salem music: Salem Music and Todd Anders Johnson, Salem Music Network – Christian Music 24 Hours a Day!, JJ (JJ Hmm) | MySpace – myspace.com/jjhhmm, SALEM on MySpace Music – Free Streaming MP3s, Pictures & Music …, Music From Salem welcomes you, chamber music, string quartet …, Music From Salem Concert Schedule for 2010, Salem MP3 Downloads – Salem Music Downloads – Salem Music Videos …, Brampton Music Lessons including Piano, Guitar, Drums, Vocal, Bass …, Downtown Winston-Salem Summer Music Series – Home, Salem Music Scene.

updated popular music from the seventies: Nej inte där heller.

På svenska Google är han åtminstone trea och sjua på bara Salem (Salems kommun vinner), men en utlandskarriär har inte så mycket med Sverige att göra tyvärr. Han är ju inte ens nästan den största artisten med just de fem bokstäverna i den ordningen i namnet. Han siktade lite högt och satsningen föll platt, men solen skiner i morgon också. Det är bara att fortsätta vidare.

Som Salem al Fakir gör han sig mycket bättre; när han får vara sig själv och göra det han vill. Det märks också att han umgåtts ganska mycket i musikerkretsar sedan han kuskat runt med This is Who I am och astronauten. Och det finns några riktigt bra låtar här, som This is For, Part of It, 4 O’Clock. Influenserna är modernare nu, men hans bakgrund sitter kvar där under. Det finns något väldigt tilldragande i det. Det finns något charmigt i hans sätt att närma sig musik, med glädje och lekfullhet. Märkligt nog står det ut, om man tittar förbi den mer skapade popen. Och jag tror också det var rädslan att förlora den glädjen som syntes som lättnad i hans ansikte när han upptäckt att han inte vann i Globen för några veckor sedan.

Kal Ström

Publicerad: 2010-03-28 00:00 / Uppdaterad: 2010-03-28 01:02

Kategori: Allmänt, Dagens skiva, Recension | Recension: #5515

4 kommentarer

Visst, inte tråkigt skrivet på något sätt, men kunde det inte fått stå lite mer om Ignore This än bara sista stycket? En längre recension hade inte gjort något så länge det hade stått mer om skivan i sig.

Medlem 2010-03-28 14:47
 

Sveriges bästa R n B sedan Eric God (Gadd!!!)

Svenska R KEllz!! Fast utan urinet!!

Runkot Oregistrerad 2010-03-28 23:20
 

This is for är grym.

vocodad Oregistrerad 2010-03-29 19:43
 

Jag fattar ingenting. Vad är det jag missar? This is for, är i praktiken olyssningsbar. Helt kass i mina öron.

Janne Oregistrerad 2010-06-13 10:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig