dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Marina & the Diamonds: The Family Jewels
The Family Jewels (album, aac) Marina & the Diamonds
2010
Warner
5/10

Bara halvvägs

När Marina Diamandis är som bäst är hon fyndig och publikfriande på samma gång, som i Girls. När hon är som mest påfrestande är hon yvig och teatral som i Numb. Många har jämfört henne med Regina Spektor och Kate Bush, och kanske är det också en av anledningarna till att Marina upprepar sitt namn så många gånger under The Family Jewels’ längd. För att vara säker på att ha präntat in det.

För hon kan i sanning knappast sägas ha det lätt på den knarriga träscen där alla lite småtokiga singer/songwriters trängs nuförtiden. Inte för att Marina direkt är lådans mest trasiga urverk (hon har trots allt ett majorkontrakt), men det blir väldigt, väldigt lätt en övervikt mot det käck-knasiga när hon tar i för allt vad lungorna tillåter. Och alla dessa mer eller mindre suspekta individer som nämns ihop med adjektivet ”quirky” är knappast så fredliga som de låtsas.

Marina & the Diamonds är egentligen bara Marina Diamandis själv. The Diamonds är hennes publik, inte kompbandet som det ofta påstås. Grek-walesiskt påbrå. Upplockad av storbolag efter ett par ep på mindre dito. I dagarna spelar hon på SXSW, bland annat på ett showcase som anordnas av Perez Hilton. För den önskade en närmare presentation, alltså.

The Family Jewels vinner på att vara lättillgänglig och underhållande. När Marina drar ner på tempot, drar hon tyvärr inte ner på stämbanden lika mycket och det blir lätt lite mycket, med tanke på hennes, onekligen starka, pipa. Arrangemangen måste vara lika högljudda för att det ska finnas någon balans. Lyckade svulstballaden Rootless klarar den, men i övrigt är Marinas poppigare sida avgjort att föredra. Dock så blir det aldrig riktigt lysande där heller. Mest kul, som i tidigare nämnda Girls, Mowgli’s Road och I’m Not A Robot. Fast det är kanske inte heller fy skam..?


Mowgli’s Road


I Am Not A Robot

Martina Nordman

Publicerad: 2010-03-17 00:00 / Uppdaterad: 2010-03-16 19:44

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5501

4 kommentarer

Snarare mer likt Fiona Apple om jag får säga min mening.

Christian Oregistrerad 2010-03-17 17:16
 

Årets överraskning för mig personligen. Kom från ingenstans och ersatte allt annat i mina hörlurar. Fantastiskt album som jag själv inte hade satt något annat än toppbetyg på.
Håller helt klart med om jämförelserna med Kate och Regina.. skulle även vilja påstå att jag hör lite Florence + The Machine där någonstans också.

Elias Oregistrerad 2010-03-18 21:28
 

Jeebuz! Är folk döva eller hör de bara inte? Det här är så fruktansvärt uruselt. Att det sedan finns folk som vill köpa skiten får en att bli duktigt ledsen.

Ni som gillar detta går också igång på exempelvis The Black Eyed Peas, Lady Gaga eller Far East Movement?

Att jämföra denna totalt inkompetenta människa med ett musikaliskt geni som Kate Bush är att häda – Big Time!!!

Det räcker med att lyssna på typ en Kate Bush-mening för att fatta att det skiljer en hel del.

Såg att NME gav denna skiva 9/10 och det är samma betyg de gav exempelvis Portishead senaste skiva som var rätt igenom lysande. Är jag den enda som saknar den mera sansade Melody Maker?

Marina & the Diamonds är så jäkla mainstream och in the middle man kan komma. Hon snor lite från Feist och Regina Spektor och räknar med att komma undan med ett hyggligt betyg och där gissade hon ju tydligen rätt om man går efter NME eller Dagens Skiva.

Den här smörjan är bara ännu ett bevis på att amerikansk pop totalslaktar den brittiska diton just nu och att det dessutom har pågått i många, många år nu.

Schtekel Oregistrerad 2010-11-05 23:01
 

Det som gör MIG ledsen är att Schtekel blir ledsen bara för att det finns folk som gillar sånt som Schtekel inte gillar….nä förresten, jag blir inte ledsen för det!

Leif Oregistrerad 2011-01-19 20:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig