dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dark Tranquillity: We are the Void
We are the Void (album, mp3) Dark Tranquillity
2010
Century Media
7/10

Positivt överraskad

Det är en väldigt konstig känsla som slår mig när jag lyssnar på Dark Tranquillitys We are the Void. Nämligen att de träffar helt rätt.

Jag har tidigare haft en ganska avig inställning till Dark Tranquillity. Mest för att de trampar samma stig som In Flames snarare än At the Gates. Och det är en ganska väsentlig skillnad på de båda; At the Gates bar influenser från folkmusik som till viss del misstogs för melodier, medan In Flames och dess efterföljare helt enkelt valt att vara melodiska.

Och det är fortfarande där Dark Tranquillity befinner sig i allra högsta grad. Men den här gången känns det som om allting är lite bättre än det brukar vara. Riffen är lite piggare, Mikael Stannes sång är lite råare och syntharna är de stämningsskapande kulisser de alltid bör vara. Allt förpackat i en förstklassig produktion, som sig bör för ett band med Dark Tranquillitys kaliber och därmed studiobudget.

Jag är minst sagt överraskad.

Samtidigt finns det något ganska förutsägbart på We are the Void, vilket i det närmaste ligger i genrens natur. Men jag finner mig själv förlika mig med den känslan och sorterar in den under trygghet i stället. Så pass att jag tycker mest om mellantempolåtar som The Fatalist.

Det är först när Stanne faller tillbaka till att sjunga med ren stämma som jag verkligen ryggar tillbaka. Och det är i undantagsfall, så det må vara hänt och förtar inte för mycket av upplevelsen.

Det var som fan, minst sagt.

Tomas Lundström

Publicerad: 2010-03-12 12:00 / Uppdaterad: 2010-03-12 09:48

Kategori: Recension | Recension: #5495

3 kommentarer

allt de tidigare gjort är bättre än denna skiva, tyvärr. Alla låtar från denna skiva är inte ens lika bra som en låt från Fiction. Jag var besviken över detta. Känns inte vidare insprirerande.
Att Stanne sjunger med ren stämma är bara skönt att höra. Projektor är en suverän skiva.

feffe Oregistrerad 2010-03-16 20:45
 

Varför får jag en stark flashback från Character när jag hör denna skivan, är det samma låtar? Samma tempo, samma riff? (förrutom några undantag se nedan).

Nej, Dark Tranquillity får fri tillåtelse från mig att experimentera mera, det är då det glänser. Bästa spåren är Iridum och Arkhangelsk.

DavidW Oregistrerad 2010-05-25 19:19
 

Bäste spåret: Iridium. Hans rena sång är ju hur bra som helst. I iridium är den MAGISK. Skivan är det bästa de släppt so far och mkt bättre än sömnpillret fiction (som är en stört bra skiva bara kass för att vara DT). När de tar ut svängarna är de som bäst. Innehåller några rent magiska stundeer.

grim Oregistrerad 2010-11-07 19:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig