dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mofeta & Jerre: Bomben
Bomben (album, cd) Mofeta & Jerre
2010
Pumpa Records / Pope
7/10

Utan maximal sprängkraft

Det känns nästan som om man har en del i Mofetas rapkarriär och framgång. Sedan jag upptäckte Victor Marko i WM (Whoa-mästerskapen) där han först vann engelska turneringen följt av den svenska året efter har jag noga följt det solo- och battlematerial som rapparen producerat.

När Mofeta sedan träffade den charmiga producenten Jerre och bildade en duo har de hållits som några av de starkaste korten från den nya generationen av svensk hiphop. De har arbetat otroligt pushigt och ambitiöst under de senare åren med egenpressade promotionskivor, stickers, merchandise, musikvideor och framför allt mängder av livespelningar med sitt band Spiderdogs som också är en populär klubb med samma namn.

Den tredje singeln Bättre i Berlin är bland det bästa duon släppt tillsammans och förhoppningarna inför Bomben som de arbetat på under lång tid har därför vuxit sig skyhöga. Text- och rimmässigt håller Mofeta lika hög nivå som förut men däremot har de fyndiga teman vi mött tidigare under karriären inte fått plats på debutalbumet. Samtidigt så saknas ett ytterligare djup i Mofetas röst. För som helhet blir rappen lite väl platt för att lyfta skivan till en svensk klassiker. Men skivans lägstanivå är mycket hög och Jerres beats, med gitarr och elektroniska inslag, är utan tvekan det bästa han producerat.

Tyvärr står sig skivans upptempo-låtar inte lika bra på skiva som live och i jämförelse med de mer själfyllda och nedtonade favoritlåtarna Är vi där nu?, När orden inte räcker till och Vad gör du med han?. Bomben är en riktigt bra skiva men blir aldrig mer än en granatexplosion till skillnad från den planerade vätebomben.

Mofeta & Jerre – Bättre i Berlin

Mofeta & Jerre – Fonky Fly

Mofeta & Jerre – Sitter som en smäck

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2010-02-08 00:00 / Uppdaterad: 2010-02-08 08:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5440

5 kommentarer

Var inte Bomben Teryys gamla Site???

Dynga var det i alla fall!!

Journal of European Public Policy Oregistrerad 2010-02-08 00:51
 

Och sånt här skit skall man behöva se en måndag när livet suger. Blä.

Hälften Man Hälften Kaka Oregistrerad 2010-02-08 08:51
 

A men Beach House då?

bjornw Oregistrerad 2010-02-08 09:24
 

Idag när jag åkte till jobbet så hamnade jag bakom en transport med en liten truck fastsurrad längst bak på av märket Moffett. Vore det inte allmänupplysande om ni kunde fått med om att han rap-killen tagit sitt namn från en sån truck.

Det skulle ju ge lite cred hos vardagssvensson, du vet som Brucan låtsas att han varit arbetare och så och sjunger att han varit byggjobbare hos Johnson company (det var förövrigt en väldigt snygg och tidig produktplacering, Pepsi tour och Michael Jackson framstår ju bara som en blek karbonkopia).

hog Oregistrerad 2010-02-09 08:41
 

[...] fullängdare har pågått sedan första singeln släpptes i februari, tidigare i år. Debutskivan Bomben var redan den en gedigen skiva och tillåts man se klart genom sina glasögon så är den nya [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig