dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Black Flag: Nervous Breakdown EP
Nervous Breakdown EP (ep, 7”) Black Flag
1978
SST
7/10

Oförlöst

Det som fascinerar mest med Black Flag:s första EP, Nervous Breakdown är det som inte är där. Men också hur många av de nu självklara hardcore-attributen för den amerikanska scenen redan var på plats.

Black Flag hade svårt att få spelningar, så Chuck Dukowski ordnade det själv genom att boka lokaler som inte var självklara spelställen och ordnade utomhusfester. En singel skulle göra skillnaden, för att få fler spelningar, tänkte de.

Så de spelade in med egna medel, men innan den skulle ges ut på Bomp! bestämde sig Greg Ginn och Chuck för att starta ett av de viktigaste skivbolagen för den amerikanska hardcore-scenen själva: SST Records och ge ut den själva.

Raymond Pettibon:s omslag för skivan är en tanig man som står med ryggen mot väggen med knytnävarna framme och en annan man som försöker värja sig från honom med en stol.

Det är en 7″-EP med fyra låtar och det fanns plats kvar för mer på pressen (det är totalt 5 minuter och tre sekunder musik om man slår ihop skivans bägge sidor).

Greg Ginn:s gitarrer har långt ifrån hittat fram till vad de ska bli. Och de kan inte alls spela in ännu.

Texterna handlar sött naivt om att inte passa in:

I won’t apologize
For acting outta line
You see the way I am
You leave any time you can ’cause
I’m crazy and I’m hurt

Nervous Breakdown

Det både låter och är lite valpigt. Och där är det främsta skälet till varför Black Flag ännu är oförlösta på sin första EP. Keith Morris sjöng och efterapade i mångt och mycket hur punken låtit på andra sidan Atlanten, men hur den lät och framstod var ett av de främsta skälen till varför Black Flag så småningom blev rätt. För den fick Henry Rollins att söka sig till bandet.

Kal Ström

Publicerad: 2010-01-23 14:07 / Uppdaterad: 2010-03-29 11:00

Kategori: Recension | Recension: #5418

2 kommentarer

För lågt betyg!

Medlem 2010-02-20 19:38
 

[...] Nervous Breakdown EP (ep, 7”) Black Flag [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig