dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Souls Of Mischief: Montezuma's Revenge
Montezuma's Revenge (album, cd) Souls Of Mischief
2009
Clear Label Records/Hieroglyphics Imperium
7/10

Som om tiden stått stilla

De flesta minns nog mest, eller endast, Souls of Mischief för deras superklassiska förstasingel 93 ‘Til Infinity som än idag spelas flitigt på hiphopklubbar runt om i hela världen. SOM från Oakland blev en grupp som tillsammans med The Pharcyde kom att representera det underjordiska västkustsoundet i början av 90-talet. En boom-bap-stil med mycket variationsrika flow och vardagliga teman.

Så här nio år sedan senaste albumet har det inte direkt hänt mycket soundmässigt. Man har knutit till sig den annars så svårflörtade Prince Paul på majoriteten av spåren och lurat ut honom i ett hus på landet för att spela in skivan. Fröet till samarbetet sådde de när de turnerade tillsammans med Handsome Boy Modeling School under 2000-talet och resultatet finns nu äntligen färdigt för lyssning. Skivans andrasingel Tour Stories är producerad av Domino som hela tiden har utvecklats som musiker och här har han verkligen fått till något episkt och ett av skivans bästa spår.

Rapmässigt är det såklart snortajt i vanlig ordning med kvartetten A-Plus, Phesto, Opio och Tajai som rimsprutande MCs men också som historieberättare. De rappar om kärleksproblem, gräsrökande, turnerande, livet i Cali och skryter och flyter fram som om det var 1995.

Visst är det en genuin 18spårs-skiva som gänget har kokat ihop men frågan är om den är tillräckligt djup och spännande. Beatsen känns stundtals inte helt uppdaterade och det kan vara svårt att motivera skivan stundtals när man har deras två första inlyssnade skivor gnagandes i bakhuvudet. Skivor där man hör att hela gänget var betydligt hungriga och flippiga. Idag är de kanske inte helt oförståeligt lite mer bittra och mycket väl medvetna om att de hjärt- och lungräddar ett sound som inte varit särskilt mycket på tapeten på många år. Men trots några aktualitetsproblem så är Montezuma’s Revenge en genuin och äkta hiphopupplevelse från början till slut och som inte bryr sig om trender.

Souls of Mischief – Tour Stories

Souls of Mischief – Proper Aim

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-12-07 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-06 23:59

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #5361

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig