dagensskiva.com

48 timmar

Text

30 x 20 x RZA: #15 Ghostface Killah

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan RZA från Wu-Tang Clan började sin producent- och rapkarriär. Det är dags att lyfta fram hiphopens stora producenter på dagensskiva.com. Detta har jag gjort i samband med att hiphopen fyller 30 år på skiva tillsammans med mina kära kollegor Ola och Karins egna listor fokuserade på DJ Premier och Swizz Beats 30 bästa produktioner.

#16 Ghostface Killah med Inspectah Deck, RZA, Raekwon och Masta Killa – Assassination Day (Iron Man, 1996)

Ghostface dyker återigen upp på listan och utan att säga för mycket är det inte sista gången. Nu samplar man dialog från de amerikanska filmerna The Usual Suspects och Crying Freeman istället för det som oftast asiatiska martial art-filmerna.

När det gäller beatet har RZA verkligen fått till det där typiska soundet som han är känd för. Bland annat med spin-back cuts över hela beatet som är något som dyker upp igen genom karriären. Kanske mest extremt på låten Stroke of Death från Ghostface andra skiva, där han går helt lös på ”tekniken”.

Har ni av någon anledning missat Ghostface och hans skivor tycker jag ni ska avstamp på Iron Man. Ett album där Ghost inte hade blivit så finputsad när det gäller rap och beatval som på senare skivor. Dessutom såklart mycket minnesvärda gäster genom hela albumet där endast två spår genomförs ensam från början till slut. Men det är trots det Ghost och hans alltid trogna vapendragare Raekwon som sticker ut från mängden.

Pontus Gustavsson

Publicerad: 2009-11-26 19:00 / Uppdaterad: 2009-11-26 16:22

Kategori: Allmänt

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig