dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x 20 x DJ Premier: #1 DJ Premier

30 x 20 x DJ Premier: #1 DJ Premier

2009 fyller hiphopen 30 skivår, samtidigt som det har gått 20 år sedan DJ Premier släppte sitt första Gang Starr-album tillsammans med Guru. Bara därför listar jag 30 av DJ Premiers största musikaliska stunder.

Här hittar du alla delar i serien

#1 DJ PREMIER DJ PREMIER IN DEEP CONCENTRATION (1989)

Trettio låtar senare har vi kommit fram till slutet. Ingen Notorious B.I.G. Inget Group Home. Ingen Jay-Z. Inte heller Cookie Crew, Neneh Cherry, Loose Ends, Compton’s Most Wanted, Wendy & Lisa, Bahamadia, Boss, Das EFX, Marxman, Dream Warriors, Omar, Fat Joe, Janet Jackson, Brandy, Charli Baltimore, Big L, D.I.T.C., Craig David eller Laura Izibor. Och nej, ingen Nas (även om N.Y. State of Mind var med i ekvationen rätt länge).

Visst borde jag egentligen, så här i efterhand, haft med Just to Get a Rep och You Know My Steez. Och jag borde verkligen haft med det baklängesscratchbeat som Premier fixade åt Lina, bara för sakens skull. Men nu blev det de låtarna det blev.

Men om det finns gott om kandidater som förtjänar en plats i listan var det egentligen aldrig någon konkurrens om förstaplatsen. Ettan var självskriven. Av flera anledningar.

Vi börjar som vi slutar. Utan någon mellan publiken och DJ:n. Och vi går dessutom mer eller mindre tillbaka till den tidpunkt då historien om DJ Premier började: Gang Starrs debutalbum No More Mr. Nice Guy, som i år firar sitt tjugoårsjubileum, samtidigt som genren som helhet firar sitt trettionde skivår.

DJ Premier in Deep Concentration kom in i mitt liv samtidigt som jag upptäckte dansmusik på allvar, främst genom den brittiska, nyblommade housescenen. Framförallt den musik som gjordes helt utan instrument. Ja, som nästan gjordes utan musikmaskiner alls – bara med hjälp av att klippa och klistra ihop musik från andra till nya, helt fantastiska skapelser. M/A/R/R/S. Bomb the Bass. Coldcut. Låtar som imponerade mig som bara den, förutom att de svängde mer än en busslast sambatrummor.

Hit hör på många sätt också DJ Premier in Deep Concentration. Men där de andra låtarna var högoktanig dansmusik var Premiers instrumentalskapelse desto mer hängmatta. Eller snarare: rökig eftertimmesbalkong. Vill man dra likheterna ännu ett steg var Mats Nileskär en gemensam nämnare. Samtidigt som Mats ledde mig in i Gang Starr tog han mig också vidare från den brittiska housescenen till den ursprungliga, själfulla housen, technon och garagen från Chicago, Detroit och New Jersey. Med New York som den självklara smältdegeln.

New York var förstås också arenan för DJ Premier, där han bokstavligen talat fyllde upp tomrummet bakom Guru. Ständigt grävande efter nya beat och samplingar ingen annan hittat tidigare. Eller göra något eget av samplingar som återanvänts så många gånger att nålen ätit sig rakt igenom vinylen. Men DJ Premier var förstås även DJ – en nog så viktig och oefterhärmlig ingrediens i Premiers produktioner har alltid varit hans scratchade refränger. Däremot har han alltid hållit sig i bakgrunden. Låtit rapparna sno det mesta av strålkastarljusen. De ofrånkomliga instrumentalerna var b-sidorna, lite vid sidan om.

Något så självklart som en scratchuppvisning borde därför vara en självklarhet åtminstone på Gang Starrs album. Men DJ Premier in Deep Concentration tillhör en raritet i det facket när det handlar om officiella släpp.

Visst. På många sätt är DJ Premier’s X-ecution från X-ecutioners Built to Scratch en tekniskt sett mer imponerande uppvisning, men är inte i närheten av DJ Premier in Deep Concentration vad gäller om att få ihop delarna till en låthelhet. Där DJ Premier’s X-ecution handlar om att stressa in så många droppar som möjligt är DJ Premier in Deep Concentration en uppvisning i skills så självklara att de inte behöver överanvändas.

Men lika mycket är DJ Premier in Deep Concentration en hyllning till genrens och kulturens rötter. Tio år efter hiphopens födelse som skivfenomen tar Premier saker och ting tillbaka till ursprunget. Kool & The Gangs sommarsignatur Summer Madness (för övrigt släppt 1974, samma år som Afrika Bambaataa formade sitt Zulu Nation och därmed la grunden för hiphopkulturen om man frågar Bambaataa själv), en i sammanhanget inte särskilt obskyr sampling, snarare det omvända, får ligga och rulla i bakgrunden medan Premier gör sin grej ovanpå. En grej som inte alls av en slump börjar med Double Troubles klassiska Stoop Rap från 1982 års Wild Thing: den på många sätt första filmen om hiphop-kulturen och dess element.

Tack vare Mats Nileskär blev DJ Premier in Deep Concentration, tillsammans med Just to Get a Rep och Lovesick, min första kontakt med Gang Starr och DJ Premier. Ett mästerverk som fortfarande står sig med råge såhär två årtionden senare. Och även om det nu råkar stå ”Gang Starr” som artist på det album (och den singel) där den dyker upp – och även om Guru är med på ett hörn – så är DJ Premier in Deep Concentration förstås inget annat än Premiers soloshow. Tre minuter och några sekunder som pekade ut framtiden. Hans Adventures on the Wheels of Steel.

Och det är ju trots allt vad den här listan har handlat om. Att, som MC Shan konstaterar, ”give the man behind the wheels some credit”.

DJ Premier under spelning (foto: Markus Rödder, whoshotyou.de)

ETTAN I LISTAN

ORIGINALEN

The Meters Handclapping Song kan du lyssna på här (alternativt via Spotify)

BONUS

Och eftersom EPMD samplade en av musikhistoriens bästa basgångar till ovan länkade It’s My Thing, måste vi förstås även sätta lite strålkastarljuset på originallåten: The Whole Darn Familys Seven Minutes of Funk.

SPOTIFY

Parallellt med listandet här samlar Patrik låtarna i en Spotify-lista:

http://bit.ly/fwqRl

Ola Andersson

Publicerad: 2009-11-17 00:21 / Uppdaterad: 2009-11-17 01:07

Kategori: Artiklar

5 kommentarer

Grymt. Fantastiskt skrivet, fantastisk lista. Heja Ola! Heja hiphop!

Karin Lillbroända Redaktionen 2009-11-17 00:32
 

Katastrof lista!!!

Inga samplingsar som stämmer heller.

HAde valt annan etta!

erímos Medlem 2009-11-17 00:39
 

Suverän lista! Har följt slaviskt från vecka1.

P-Lo Oregistrerad 2009-11-17 09:26
 

Jag var rädd att Mass Appeal eller Come Clean eller någon annan överskattad låt skulle toppa listan. Själv trodde jag och hoppades på Ny state of mind, men den lämnades helt utanför. Men jag får ändå säga att det är en hyfsat självklar etta som jag inte alls hade med i beräkningarna. Hade mer eller mindre glömt bort låtens existens. Helt okej lista över lag även om ett par Gangstarr-låter skulle bytas ut. T.ex. Riot Akt och the squeeze. Även teriyaki boys, d’angelo och ett par andra borde bort. Just to get a rep, Work, you know my steez borde finnas på listan tillsammans med Ny state of mind och 2nd childhood med Nas(även memory lane kanske), Devin the dudes Doobie Ashtray(även om jag har för mig att det inte är premiers beat helt och hållet) och även nåt med Group Home.

kraak Oregistrerad 2009-11-17 15:00
 

Här är min etta:
http://www.youtube.com/watch?v=2B5dOCSBBEI

Medlem 2009-11-24 11:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig