dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

30 x Swizz Beatz: #27 DMX

2009 fyller hiphopen 30 skivår. Ola och Pontus firar detta i och med att lista 30 låtar av DJ Premier och RZA, två av världens mest legendariska hiphopproducenter. Deras direkta ansvar för delar av hiphopens utveckling är enorm. Min del i firandet handlar dock om en snubbe som tycks vara mest irriterande, men som faktiskt står bakom en del moderna hiphop- och R&B-klassiker. Swizz Beatz.

Här hittar du alla delar i serien.

#27 DMX ONE MORE ROAD TO CROSS (…And Then There Was X, 1999)

Att DMX har framtida planer på att lägga ner micken för att bli pastor hörs ofta i hans musik, inte minst i One More Road To Cross från hans tredje album. Kanske inte så mycket på grund av texten just i detta exempel, men den bedjande känslan i refrängen skickar direkt tankarna till något kyrkligt.

Beatet är väldigt typiskt Swizz Beatz i slutet av 90-talet. Med få medel har han gjort ett beat som följer melodin i hooken exakt. Ett tidigt exempel på Swizzys experimenterande med att sammanföra hård gangstarap med mer melodisk musik, något som givetvis är mer attraktivt för mainstreampubliken. Att DMX har samarbetat så mycket med Swizz Beatz under sin karriär är logiskt. DMX med sin talang för hookar och vilja för att sjunga lite ibland (lyssna hur han faktiskt höjer sig någon tonart i refrängens sista rad), passar perfekt till Swizzys hårda böljande vågor.

ONE MORE ROAD TO CROSS

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-11-15 01:27 / Uppdaterad: 2009-11-15 01:01

Kategori: Artiklar

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig