dagensskiva.com

48 timmar

Lördag

30 x Swizz Beatz: #30 Mary J. Blige

2009 fyller hiphopen 30 skivår.

Medan Ola och Pontus listar två av världens mest legendariska hiphopproducenter, som har haft gigantiskt mycket att göra med hiphopens utveckling, för att fira så tar jag mig an en producent som tycks vara mest irriterande, men som faktiskt står bakom en del moderna hiphop- och R&B-klassiker. Han är långt ifrån min favoritproducent, men han är trots allt en ganska kul snubbe som är bättre än man tror. Swizz Beatz.

När RZA och DJ Premier för 20 år sedan började lägga sina tunga stenar på hiphopens grund var Swizz Beatz bara Kasseem Dean, en tanig liten skitunge som höll på att växa upp i The Bronx. Vid 17 års ålder satte fast sitt namn på hiphopkartan i och med produktionen av DMX:s hitsingel Ruff Ryders Anthem. Idag är Swizzy en av de populäraste producenterna på hitlistorna, och han har arbetat med… alla. Med sitt andra studioalbum på gång gör han sitt bästa för att även kunna kalla sig för rappare. Hans talang tycks dock ligga vid producentbordet, där han har varit så duktig att denna genuina topp-30-lista nu kan börja.

#30 Mary J. Blige w/ Eve WHERE I’VE BEEN (No More Drama, 2001)

När Mary J. Blige bestämde sig för att få ordning på livet och sjunga om det på sin femte platta No More Drama hookade hon upp med två medlemmar ur det kokande Ruff Ryders-gänget för en låt. En rappande Eve, och en Swizz Beatz som lyckligtvis höll sig vid sina datoriserade instrument. Resultatet blev en låt med positivt budskap och ljummet tempo, med en text som hjälper vilsna människor att hitta tillbaka. De hårda hiphoptrummornas speciella förhållande till Marys röst är ett fulländat bevis på vad Hip Hop Soul är, en genre som Mary J. Blige i stort sett har full patent på. Det är oerhört vackert, och i just detta fall, skönt uppmuntrande.

Eve dök upp igen på Marys följande album, men en uppföljare till Swizzy-samarbetet är fortfarande att vänta på.

WHERE I’VE BEEN

Karin Lillbroända

Publicerad: 2009-11-07 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-12 02:46

Kategori: Lördag, Special

2 kommentarer

Verkar bra!!

Ska kolla upp Schweizar Takterna!!

^___^

erimos Oregistrerad 2009-11-07 14:06
 

En topp-30 Dj Sleepy skulle sitta som en keps på en bonde som söker fru??? Kommer det???

erimos Oregistrerad 2009-11-07 15:07
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig